Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2018 3:06:41 - laco

Příprava na válečení ve světě či na válku s Ruskem?

Při čtvrtečním setkání s generálním tajemníkem Severoatlantického paktu Jensem Stoltenbergem se americký prezident Donald Trump opět věnoval otázce nedostatečných výdajů evropských členů na obranu. Většina z nich nedává na obranu ani požadovaná dvě procenta. Současně řekl, že by chtěl, aby tato částka činila čtyři procenta, uvedl web Defence News. Kdy ČSSD, coby nastávající vládní strana, hodlá splnit požadavek našeho nejbližšího spojence v NATO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.05.2018 18:45:56 - Ing. Antonín Seďa
 Oosbně jsem předsvědečen, že ČSSD jedná a jednala zodpovědně a to právě s ohledem na rozpočet armády. Do roku 2008 jsme držely výdaje na 2% HDP a snažili jsme se udržet schopnosti AČR. Byla to pravicová vláda, která seškrtila rozpočet kapitoly 307 až na neuvěřitelnéých 0,85% HDP. Teprve minulá Sobotkova koaliční vláda otočila výdaje opět nahoru. Sice pozvolně, ale otočila. Také byl závazek mít 1,4% HDP do konce roku 2020. V navrhovaném programovém prohlášení současné Babišovi vlády byl slib 2% HDP do roku 2024. Nicméně s ohledem na vojenské akvizice je to docela nereálné. Proto se v navrhovaném programovém prohlášení možné budoucí vlády ANO 2011 a ČSSD opětovně objevilo 1,4% do konce roku 2024. To je reálné. Nejde totiž pouze o výši výdajů, ale i o efektivitu a zejména schopnosti armády. A je třeba si uvědomit, že pokud dnes máme cca 1% HDP a výdaje kapitoly 307 činí cca 50 miliard korun, pak 2% by bylo 100 miliard korun. A to nehovořím o vyšších číslech , o ketrých mluví americký prezident Donald Trump. To je nejen nerealistické, ale z evropského pohledu i hloupé.