Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.05.2018 10:10:06 - laco

Senátor s mandátem 5,6% oprávněných voličů

Ve volebním obvodě č.78 Zlín byl zvolen nový senátor, pan Goláň. Ve druhém kole se voleb do senátu tohoto obvodu zůčastnilo 10,4% oprávněných voličů a z nich nový senátor dostal 53,8% hlasů. Znamená to tedy, že senátor Goláň byl zvolen 5,6% oprávněných voličů tohoto obvodu a dle mého názoru v senátu též zastupuje těchto 5,6% voličů. S ohledem na skutečnost, že politici se vždy zaštiťují mandátem voličů, lze konstatovat, že mandát nového senátora za volební obvod Zlín je naprosto marginální. Nebylo by v této souvislosti vhodné využít návrhů na platnost obecného referenda, kdy se uvažuje o minimální účasti 50% oprávněných voličů a užít tento limit i na volby do senátu . Mělo by to i tu výhodu, že bychom se nemuseli bavit o zrušení či nezrušení senátu, zbytečné pojistky demokracie, a nechali jej tak přirozenou cestou během šesti let „vymřít“.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.05.2018 6:10:21 - Ing. Antonín Seďa
 To je docela dobrý nápad, nicméně by to znamenalo, že by musela být povinná účast ve volbách a s tím já nesouhlasím. Jinak těch 50%  nikdy nedocílíme. Z nízké účasti voličů je patrné, že Senát nepovažují za něco důležitého. Připomenu, že i ve volbách do poslanecké sněmovny je ta účast menší, než bych si představoval. A tak vítězné ANO 2011 sice mělo 30% , ale těchto 30% představovalo 20 % ve skutečnosti. Takže pokud bychom chtěli něco měnit na volbách, pak se to musí řešit komplexně. ČR je střední co do počtu obyvatel, ale máme hodně volených a také mnoho obcí a krajů. A také úředníků. Ale do této reformy se nikomu chtít nebude. Narazilo by to na ty, kteří z toho žijí. Dokud se zemi daří, pak se to dá akceptovat. Ale co když přijde nezaměstnanost a nebude na veřejné služby či důchody? Pak bude třeba něco udělat, ale to již bude pozdě. Takže dnes bude třeba spíše apelovat na voliče, aby k volbám šli. Nevím, jak je motivovat v době, kdy se ČR daří. Rozhodně lepší pozice pro motivaci je doba, kdy se zemi nedaří. Je to paradoxní, ale tak to prostě v politice chodí. A pokud bude chtít někdo senát zrušit, pak tak, jak vznikl. Jinak to nepůjde, protože změny ústavy musí projít horní komorou našeho parlamentu.