JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.06.2018 10:10:21 - občan Hurta

průměrná mzda

Nejsem socialista a v žádném případě si nemyslím, že by měli mít všichni stejně peněz, ale co nechápu, proč se neustále uvádí vyšší sazba průměrné mzdy a zároveň roste počet těch, co na ni nedosáhnout. Čím to je? Rostou mzdy jen bohatým? Co uděláte proto, aby na průměrnou mzdu dosáhla většina? Vy politici totiž velmi často z této mzdy vycházíte, i když na ni 70% pracujících nedosáhne. Jaká je třeba průměrná mzda úředníka ve státní správě? Ani on podle mě nebere 30 tisíc.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2018 8:26:04 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

průměrnou mzdu sice hodně lidí sleduje a porovnává ji se svou vlastní mzdou, ale určitě se nejedná o ukazatel, který by měl vypovídat o tom, kolik si u nás většina obyvatel skutečně vydělá. Obecně totiž platí a vždycky platilo, že na průměrnou mzdu dosáhne ani ne třetina lidí, protože její úroveň nadsazují extrémně vysoké platy. Hodí se tak spíše pro různá mezinárodní srovnání nebo k porovnávání úrovně mezd v jednotlivých letech.

Pokud byste chtěl získat přesnější představu, jak si se svou mzdou stojíte oproti ostatním lidem, bude pro Vás lepší sledovat tzv. medián mezd. Ten se vypočítává tak, že se mzdy seřadí podle výše a vybere se ta, která stojí uprostřed. Není proto tolik ovlivněn extrémy a je vždy nižší než průměrná mzda. I když je medián méně známý a není mu věnována taková pozornost, Český statistický úřad jej stejně jako průměrnou mzdu zveřejňuje pravidelně.

Platy určitě nerostou jen bohatším lidem. V posledních letech naše ekonomika šlape a mzdy rostou ve všech odvětvích. Podle údajů Českého statistického úřad dokonce rostly mzdy v 1. čtvrtletí letošního roku nejrychleji za posledních deset let a nejvíce si polepšili nejhůře placení zaměstnanci.

Chceme, aby platy dále rostly a nerozevíraly se nůžky mezi nejlépe a nejhůře placenými zaměstnanci. Se zástupci podnikatelů a zaměstnanců jednáme o dalším růstu minimální mzdy a připravíme také závazná pravidla pro její předvídatelný růst v budoucnu. Finančně si občané polepší i díky připravovanému zrušení superhrubé mzdy, což je jedna z našich klíčových priorit.

Průměrný plat zaměstnanců veřejného sektoru nyní dosahuje 32 728 Kč. V příštím roce počítáme s navýšení objemu prostředku na platy pracovníků ve veřejné sféře o 10 %. Navýšení ale nebude pro všechny stejné. Platy porostou především v oborech, kde chybí lidé, a také právě pracovníkům s nízkými příjmy. Jedná se například o pracovníky v kultuře, zdravotní sestry nebo učitele.

Souhlasím s Vámi, že prioritou musí být i nadále navyšování platů především tam, kde jsou platy nízké a podprůměrné. Že si to vláda nejen uvědomuje,  ale také podle toho koná, se můžete přesvědčit v naší prezentaci k vývoji platů ve veřejné sféře, kde jsme bilancovali posledních 5 let a podrobně představili i naše plány v oblasti platové politiky pro rok 2019: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-babis-ke-zvysovani-platu-ve-statni-sprave-chceme-navysovat-platy-predevsim-zamestnancum-s-nizkymi-prijmy-a-tam--kde-lide-chybi-166553/

Hezký den.
Alena Schillerová