ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2018 13:23:56 - Wilke

zneužití dotací

Přeji hezké odpoledne. Zajímalo by mě, zda jste viděl včera večer první reportáž v pořadu Reportéři ČT? Mluví se tam o tom, jak minulá vláda rozdělovala dotace v zemědělství. Zajímalo by mě vaše vyjádření, a to i na nový záměr současného ministra, aby se dotace, které jsou jen pro malé a střední podniky rozšířily i na velké podniky. Na jednu stranu si říkám, že by měli mít všichni stejnou možnost dotace čerpat, ale na druhou stranu není smysl dotace dočasná výpomoc, nikoliv investice do rozvoje úspěšného podniku? Co když pak ty velké podniky budou válcovat ty malé? To našemu zemědělství asi moc nepomůže.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.06.2018 18:26:41 - Jaroslav Martinů
Vážený pane Wilku,
první reportáž v pořadu Reportéři ČT jsem neviděl. Nicméně jako člen Zemědělského výboru jsem byl přítomen vysvětlení této problematiky bývalým ministrem zemědělství ing. Jurečkou, který  mimo jiné sdělil, že za jeho období byly všechny žádosti od malých zemědělců kladně vyřízeny. Osobně se ale bojím skutečnosti, kdy drobní zemědělci z důvodu složité administrativy nedokáží o dotaci vůbec požádat.
Můj osobní názor je, že stát má usilovat o seriózní dotační mechanismus, který s ohledem na velikost zemědělského subjektu poctivě zohledňuje výši dotace.
Ano, Váš obecný názor na dotace je mi velmi sympatický, nicméně ale nesmíme zapomínat na realitu dnešní Evropy, kdy na západ od našich hranic jsou zemědělci podporovaní ještě více, než naši, což znamená velikou konkurenční výhodu při odbytu jejich zemědělské produkce.
Domnívám se, že v této Vámi zmiňované složité problematice čeká celou Evropu ještě mnoho práce s cílem vytvoření stejných podmínek pro všechny evropské zemědělce.
Děkuji za dotaz a jsem s pozdravem