Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2018 19:26:41 - laco

Jak jsme na tom, když půjdeme na Rusko?

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová prohlásila, že Německo musí být v krajním případě připraveno na útok z Ruska. Připomněla také staré známé pořekadlo, že nejlepší obranou bývá v některých případech útok. I proti Rusku. Bývalý šéf izraelské rozvědky Jakov Kedmi sdělil, že v případě útoku NATO na Rusko budou ze strany Ruska použity mimo jiné rakety Iskander a křídlaté rakety Kalibr a to jak s konvenčními náložemi, tak i jadernými náložemi. Jaké rakety krátkého doletu či křídlaté rakety bude používat AČR v případě napadení České republiky Ruskem a jaké obdobné zbraně mají ve výzbroji evropské státy NATO, to v případě, že prezident USA, tak jak je u něj zvykem, dá od svazku NATO ruce pryč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2018 6:22:13 - Ing. Antonín Seďa
 Vaše spekulativní otázka není správná, protože nikdo, ani USA, ani NATO, nepůjde na Rusko, jak tvrdíte. Není to v ničím zájmu a Aliance, pokud jste si to ještě nevšiml, tak je výlučně obranné uskupení. Možná, že by bylo vhodné připomenout smutné výročí okupace Československa v roce 1968, které podle nově zveřejněných informací historiků, se připravovalo hodně dlouho. Jinak pro srovnání, ozbrojené síly členských zemí NATO jsou na tom několikanásobně lépe, než ozbrojené síly Ruské federace. A to nejen v technice či v kvalitě personálu. K Vaší konkrétní otázce, Aliance buduje systém protiraketové obrany na bázi jednotlivých členských zemí. Základem jsou tedy kompatibilní systémy PRO, jako je systém Patriot. Naproti tomu má USA svůj ochranný deštník. Ten je globální a zahrnuje nejen systém raket krátkého doletu, ale i prvky satelitní či radarové systémy. Takto komplexní systém nemá žádná země na světě, ani RF. ČR buduje prvky pasivní ochrany vzdušného prostoru a v současné době má dosluhující komplety ruských raket. Ty však lze pouze omezeně použít k ochraně vzdušného prostoru, spolu s RBS systémy. Nicméně po zakoupení 3D radarů MADR se uvažuje o nákupu nových PRO systémů. Zda to bude systém Patriot, tak jako v Polsku, či jiný systém je otázkou. Podmínkou nákupu jakékoliv techniky je jejich kompatibilita s podobnými systémy a zejména systémem řízení a velení Severoatlantické aliance. V poslední době se hodně hovoří a finančně se z rozpočtu EU podporuje vytvoření vojenských schopností Evropské unie.