Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.06.2018 18:49:52 - Standa Kadeřábek

Válečné reparace (2)

Dobrý den a děkuji za odpověď.
Dotaz na MZV jsem vznesl, ale stejně bych se rád vrátil k Vaší odpovědi. Ač jste to jednoznačně nevyjádřil, počítám, že se odkazujete na poslední větu článku IV - Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti. Je to tak?
Pak se ale v názoru rozcházíte s mnoha právníky (i ústavními a dokonce i z Vaší strany), kteří mají názor naprosto opačný. Můžete mi poslat odkaz na nějaký právní rozbor, ke kterému se kloníte Vy?
A prosím, nezkoušejte mne odbít odpovědí, že to není Vaše téma, protože jsem přesvědčen, že toto téma je naprosto nutné k dokreslení česko-německých vztahů, kterými se tak rád zabýváte.
Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.06.2018 23:12:11 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pane Kadeřábku,můj názor je ve shodě s postojem MZV ČR. ČSR bylo ze strany Německa vyplaceno 230,1 mil. Kčs. Objektivní mezinárodněpolitické skutečnosti po 2. světové válce zabránily realizaci dalších plateb, mj. proto, že ČSR a SRN spolu do r. 1973 neudržovaly diplomatické styky. V průběhu 90. let se pak ČR a SRN dohodly, že křivdy spáchané v minulosti na obou stranách náleží minulosti a že nebudou zatěžovat své do budoucna orientované vztahy politickými ani právními otázkami společné minulosti. Závazky obsažené v Česko-německé deklaraci přitom obě strany od té doby důsledně dodržují.