Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2018 20:01:02 - laco

Hrob ČSSD - klientelistický systém ve starně?

Jiří Paroubek: "Předseda stranické organizace v Praze je trapnou figurkou, kterou nastrčil do vedení této organizace právě Poche, který ji skrze něj řídí. Poche vybudoval v pražské ČSSD klientelistický systém, který ovládá svými chapadly celou pražskou organizaci. Tento systém zničil přirozený výběr kádrů v pražské organizaci ČSSD a to se pochopitelně projevuje negativně mj. také ve stranických preferencích v Praze." Dle průzkumu agentur dosahují preference ČSSD v Praze cca 4,8%. To znamená, že ČSSD pod vedením pane Poche s pravděpodobně do pražského zastupitelstva nedostane. Jak podobné s preferencemi ČSSD na celorepublikové úrovni. Myslíte si, že i na celorepublikové úrovni se ČSSD, dle slov J. Paroubka, podařilo vybudovat klientelistický systém, který ČSSD v příštích volbách dovede mimo lavice Poslanecké sněmovny České republiky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2018 6:03:59 - Ing. Antonín Seďa
 Klientelistický systém je obecně budován tam, kde je moc a na ni se naváží rozličné klientelistické struktury. Netýká se to pouze ČSSD v Praze, kde mimochodem tento systém byl již v minulosti a proto tam také sociální demokraté nedosahovali nějakých oslnivých volebních výsledků, ale týká se to i ODS , ANO 2011 a dalších politických stran. Co se týká problému, o kterém hovoří bývalý předseda ČSSD, pak je to problém vnitrostranické demokracie, než nějakého klietelistického bratrstva. Jde také o neustálý vnitrostranický boj mezi rozličnými frakcemi uvnitř sociální demokracie či o personální soupeření o moc. Ve větších městech a v Praze je to viditelnější. To, že pan Paroubek kritizuje ČSSD v Praze je spíše proto, že jej tato organizace nechce přijmout zpět do řad ČSSD. Za klientelistický systém osobně považuji provázanost politiky a  byznysu, a to se projevuje zejména ve větších městech. To, že má sociální demokracie problémy nikdo nezastírá a jedním z problémů je také výběr kandidátů na veřejné funkce. Ne vždy se totiž podaří skloubit odbornost a morální předpoklady pro výkon dané funkce. Ale to neplatí pouze u ČSSD.