Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.07.2018 6:27:49 - laco

Na zbrojení 4% HDP

Americký prezident Trump na nedávném jednání představitelů států NATO vyslovil požadavek, aby státy NATO zvýšily výdaje na zbrojení až do výše 4% HDP. V současné době dává ČR na zbrojení něco málo přes 1% HDP. Ve kterém roce lze očekávat, že ČR bude na zbrojení dávat 4% HDP. Lze pak v tomto případě očekávat, že ČR bude následovat USA i v budování zahraničních vojenských základen?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.07.2018 11:26:48 - Ing. Antonín Seďa
 Předně chci říci, že 1,07% HDP, které dnes dáváme na obranu z kapitoly 307 představuje cca 55 miliard korun. Takže platí závazek minulé i současné vlády na 1,6% HDP v roce 2020 a 2% HDP v roce 2024, což je mimo jiné závazek členských států NATO, které 2% HDP nedosahují. Z mého pohledu je požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa na 4% HDP pro všechny členské státy Aliance z říše snů. Nicméně USA dnes vynakládají 3,58% HDP na zbrojení, ale v této hodnotě je i péče je válečné veterány, vývoj a výzkum nových zbraňových komplexů apod. Takže si dovedu představit, že závazek 4% HDP je závazkem současného amerického prezidenta. Když si uvědomíme, že zmiňovaná 2% HDP by dnes pro nás představovaly částku 110 miliard korun, pak je jasné, že ty 4 % HDP jsou opravdu mimo mísu i mimo možnosti státního rozpočtu. Podle mého názoru je potřeba budovat takové vojenské schopnosti, které zajistí obranyschopnost České republiky (podle článku 3 Washingtonské smlouvy) a budou se podílet na kolektivní obraně v rámci NATO (článek 5 Washingtonské smlouvy) či EU. Žádné vojenské základny pro naše vojáky se budovat nebudou. Dnes se podílíme na zajištění našich jednotek v zahraničních misích.