Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.08.2018 14:30:31 - Bohumil Šamps

voják z povolání

Jaké odppměny náleží těm, co jsou aktivními vojáky, navíc nasazenými v nebezpečných misích? Umí je stát dostatečně ocenit? Jsou jejich platy vyšší, než třeba platy politiků?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.08.2018 6:13:50 - Ing. Antonín Seďa
 Voják či jeho rodina pobírá základní plat vojáka, který slouží v zahraniční misi. Odměna za misi se odvíjí od nebezpečnosti mise a musím říci, že je docela slušná. To ovšem nemění nic na tom, že nikdy nevyvážíte penězi smrt či zranění vojáka. Proto jsem navrhl a i prosadil zvýšení kompenzace pro pozůstalé vojáků, kteří zahynuli. Jinak je třeba ještě dodat, že vojáci, tak jako bezpečnostní složky, po odsloužení 15 let pobírají, pokud ukončí svoji profesionální kariéru, výslužné apod. Z mého pohledu je průměrný plat na MO dobrý, ale z pohledu vojáků, nízký. Daleko více mají úředníci či vojáci na GŠ. Je to dáno mimo jiné hodností vojáků či jejich pozicí. Co se týče platu politiků, tak vždy by mělo platit, že politik má být slušně zaplacen a jeho plat by se měl odvíjet buď od platu vysokého úředníka nebo od průměrného platu v naší zemi. Problém, který já vidím, je, že politici často sedí na několika židlích, které jsou placeny z veřejných či státních rozpočtů. A to již správné není. Příkladem z mého okolí je například senátor a hejtman Jiří Čunek či starosta města Uherské Hradiště a poslanec Stanislav Blaha. Opravdu si lidé myslí, že stíhají na 100% obě funkce. Ze své vlastní zkušenosti poslance mohu potvrdit, že to není možné. A pokud za ně jejich veřejnou práci dělají jiní lidé (ovšem placení opět z veřejných zdrojů), pak je to přinejmenším podvod na voličích. Ti totiž, na rozdíl od politiků, žádný mandát k výkonu funkce od voličů nedostali.