Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.08.2018 16:15:12 - Akabaka

Studny

MŽP chce uzákonit povinnost soukromého vlastníka studny zpřístupnit svoji studnu, v případě nouze , všem. Studny jsou ve vlastnictví nejen soukromých osob, ale i státu.V menších městech už jsou ale neprovozuschopné, neudržované a mnohdy i zasypané a jedná se pěknou řádku studní ve vesnicích a malých městech. Proč stát tyto studny nezačal nyní, kdy je takové obrovské sucho, zprovozňovat, to je čistit a osadit čerpadly? Stát namísto toho aby svoje studny na státním pozemku uvedl do funkčního stavu, přistupuje k uzákonění "zestátnění" studny na soukromém pozemku. V mém okolí jsou ,veřejné studny, v žalostném stavu. Proč stát neinvestuje do opravy svých studní. ale rovnou chce "rekvírovat" soukromé. Myslím, že otázka znovuzprovoznění státních studní na veřejných prostranstvích by byla námětem pro jednání v Parlamentu. Stát jako vlastník studní má stejnou povinnost, starat se o vodu, jako soukromník - starat se a investovat peníze. Ví vůbec stát, že vlastní studny a zanedbává je??

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.08.2018 16:18:41 - Radek Rozvoral
Dobrý den,
Hnutí SPD odmítá plány Ministerstva životního prostředí na prosazení ještě přísnějších pravidel pro soukromé majitele studní. Studna je výhradním vlastnictvím majitele. Ten, pokud se stará, aby jeho zdroj vláhy nevyschl, se může se spoluobčany o vodu podělit na základě dobrovolnosti, ne z přinucení. Stávající legislativa je zcela dostatečná a dává státu dost kompetencí pro řešení případné krize. Hnutí SPD prosazuje zcela jinou cestu na řešení problému se zajištění dostatku vody. Především je nutná změna koncepce českého zemědělství. Musí skončit zemědělství pro biopaliva a bioplynové elektrárny. Místo řepky a kukuřice se na pole musí vrátit víceleté pícniny zvyšující schopnost půdy zadržet vodu, typu jetele a vojtěšky. Tyto pícniny mají schopnost přijímat dusík z atmosféry a ukládat jej do kořenů, které dosahují hloubky 50 - 100 cm. Tím nejen udržíme vlhkost zeminy, ale také přirozenou cestou nasytíme půdu dusíkem. Ze stejného důvodu, tedy pro zadržení vody v krajině, je nutné v půdě zvýšit její organickou složku znovuobnovením živočišné výroby spojené s organickým hnojením. Uvedená opatření jsou jednoduchá a každý hospodář je zná. Jejich zavedení brání regulace a zemědělská politika Evropské unie. Druhým zásadním opatřením je zvýšit ochranu zemědělské půdy před zástavbou. Každý hektar betonu je krok k suchu v České republice. Třetím krokem musí být deprivatizace vody z rukou zahraničních investorů zpět do rukou našich měst a obcí a ukončení nevýhodných dlouhodobých pronájmů. Je to nezbytné k zabránění dalšího nárůstu cen vody v zájmu zisku těchto společností. Hnutí SPD prosazuje výše uvedené kroky a nebude organizovat hon na majitele malých studní.
Hezký zbytek dne.