JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2018 11:00:33 - zum-zumi

plat

Proč je plat politika minimiálně 3x vyšší než je průměrná reálná minimání mzda? Proč nemůžete pobírat minimální plat + náhrady? Pak by se opravdu ukázalo, kde chce dělat politiku pro lidi a kdo pro peníze. Na politika nepotřebujete žádné vyšší vzdělání ani praxi. Poslanci jsou i studenti. Tak za proč je jejich plat vyšší, než plat učitelů nebo doktorů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.09.2018 10:03:31 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
exekutiva je tvrdá práce a pojí se s ní velká zodpovědnost. Například ministr je totiž také manažer a přijímá závažná rozhodnutí, která mají velký dopad na náš každodenní život. Proto je v našem zájmu, aby se na rozhodování o osudu naší země podílelo co nejvíce odborníků. A ty je potřeba adekvátně zaplatit. Pokud bychom snížili platy pro politiky na úroveň minimální mzdy, žádné lepší politiky rozhodně nepřilákáme. Jen bychom tím docílili toho, že by poslanci byli ochotnější přilepšovat si braním úplatků.
 
Jsem ale rozhodně proti tomu, aby politikům rostly platy rychleji než zbytku země. Proto podporuji vládní návrh, kterým se růst platů politiků omezí. S kolegy ve vládě jsme jej sice schválili už v dubnu, ale návrh se od začátku května povaloval v Poslanecké sněmovně a poslanci s jeho projednáváním otáleli. Pokud však nebude včas schválen, porostou politikům od ledna platy o 20 %! Vládní návrh by přitom tento růst omezil o více než polovinu.
 
Už dříve mu vyjadřovali svoji podporu politici napříč celým politickým spektrem. Jsem proto moc ráda, že před dvěma týdny poslanci dostáli svým slovům a pustili návrh do dalšího projednávání. Moc bych si přála, aby se stihl schválit do konce roku, protože pak už bude pozdě.
 
Hezký den.
Alena Schillerová