Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2018 11:16:38 - zum-zumi

plat

Proč je plat politika minimiálně 3x vyšší než je průměrná reálná minimání mzda? Proč nemůžete pobírat minimální plat + náhrady? Pak by se opravdu ukázalo, kde chce dělat politiku pro lidi a kdo pro peníze. Na politika nepotřebujete žádné vyšší vzdělání ani praxi. Poslanci jsou i studenti. Tak za proč je jejich plat vyšší, než plat učitelů nebo doktorů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2018 23:13:47 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den,

v jedné věci máte pravdu. Výše platu nesmí být pro politika tou hlavní, nebo dokonce jedinou motivací. Rozhodování takového politika bude tomu odpovídat a lidé to rychle poznají. Na druhou stranu, pokud je nějaká veřejná funkce zaměstnáním, tak ten, kdo ji vykonává, by měl dostat mzdu. I politici se chtějí dobře postarat o svojí rodinu a pokud chceme, aby rozhodovali o situaci v naší zemi vzdělaní lidé z praxí, tak by měli mít adekvátní mzdu. Platy veřejných funkcionářů jsou sice nadprůměrné, ale mnohdy mzdy za manažerské funkci v soukromém (a dokonce i ve státním sektoru) jsou daleko vyšší. Pokud chce někdo vykonávat svoji veřejnou funkci na 100 %, tak musí velmi utlumit, nebo opustit své předchozí zaměstnaní a po ukončení své veřejné kariéry může mít problém na to navázat. Každá práce má své pro a proti. Lidé většinou vidí pouze výhody. Co třeba nevidí je ztráta soukromí pro politika a jeho rodinu, zvýšení životních nákladů v souvislosti s výkonem funkce apod. Každý samozřejme k tomu může přistupovat různě. Já sám jsem se vždy ve veřejné funkci snažil, aby důvěra lidí byla zasloužená a své práci se maximálně věnuji.