JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.08.2018 10:09:08 - K.Zahradnik

Nebojíte se pivní mafie?

Vážená paní ministryně,
vážím si Vaší práce a toho co v čele ministerstva děláte ale musím se zeptat nebojíte se pivní mafie a víte co děláte? Jde o to, že stejně jako kdysi u LTO nebo lihu tak nyní uvažujete o dvou sazbách za stejný produkt. Pivo natočené do sudů bude zatíženo jinou daní než stejné pivo natočené do lahví. Uvědomujete si, kolik bylo z LTO a lihu mrtvých? Myslíte si, že to uhlídáte, když hospodských bude mnohonásobně víc, než bylo kdysi obchodníků s lihem? Máte to ošetřeno, nebo to tam u vás ještě nikoho nenapadlo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.09.2018 10:13:09 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
ze zneužívání snížené sazby DPH na točené pivo určitě strach nemám. Zaměnit točené pivo za lahvové totiž není tak jednoduché. Správce daně má mnoho možností ověřit, zda byla u dodání piva v sudech (popř. v tancích) a dodání piva v lahvích nebo plechovkách správně odvedena daň - vychází z evidence dodaného piva jak u obchodníků, tak v restauracích a hospodách. Vždy je tu riziko, že bude docházet k falšování evidence, popř. dokladů, ale jsem přesvědčena, že kontrolní mechanismy jsou dostatečné. U DPH na lahvové pivo navíc funguje specifický systém evidence vratných obalů (lahví), který také umožňuje získávat údaje za účelem kontroly.
 
Chtěla bych také podotknout, že nižší sazba daně u točeného piva sice umožňuje snížit jeho cenu, ale pro její zavedení jsme se rozhodli spíše proto, aby se provozovatelům restaurací a hospod kompenzovaly náklady spojené se zavedením elektronické evidence tržeb, tzv. protikuřáckého zákona i dalších opatření.
 
Co se týče  LTO a lihu, tady šlo o zcela jiné případy. V obou těchto kauzách se jednalo především o zneužití sazeb spotřebních daní (kde je daňové zatížení výrazně vyšší), v případě lihu pak o úmyslné použití jedovaté látky přimíchané do lihovin a také další trestné činy i mezi účastníky podvodů. Určitě se tak nejedná o případy srovnatelné s pivem, o kterém píšete.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová