JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.09.2018 16:56:59 - bryta

Důchody

Dobrý den. Paní ministryně zajímalo by mě proč se zvyšují důchody procentuálně, když inflaci máme všichni stejnou. Nemám zrovna důchod který by stačil na nájem, ale důchod 5 600 Kč. co má moje kamarádka je ostuda státu. Věřím že mi neodepíšete aby jsme chodili stát na úřad s nepřizpůsobivými pro příspěvky. Důchod by měl stačit na nájem a stravu, nejmíň. Je mi trapně, když jdu s kamarádkou pro její důchod. Jak můžou být příspěvky pro nepřizpůsobivé větší než důchod? Děkuji za odpověď. Důchodce

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2018 8:29:39 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
věřte mi, že zlepšení životní situace seniorů v naší zemi je jedním z hlavních cílů naší vlády. Podařilo se nám prosadit navýšení důchodů od ledna příštího roku, které je historicky nejvyšší. A polepší si především lidé s nízkou penzí.
 
Nezvedáme totiž důchody jen procentuálně, jak píšete. Tentokrát se zvyšuje i základní výměra, tedy stejná částka pro všechny, a to z 9 % na 10 % průměrné mzdy.  V tuto chvíli se sice ještě zpřesňují statistické údaje, nicméně už nyní je zřejmé, že tato jednotná částka pro všechny stoupne o více než 300 Kč. Navíc budou oproti minulosti důchody výrazněji valorizovány i podle vývoje cen a mezd.
 
Při valorizování důchodů se od roku 2018 přihlíží k růstu indexu spotřebitelských cen nebo indexu životních nákladů domácností důchodců. A nakonec se použije index, který bude vyšší, tedy pro důchodce výhodnější. Dále se při valorizaci zohledňuje polovina růstu reálných mezd. Přitom před rokem 2018 se přihlíželo jen k růstu spotřebitelských cen obecně a zohledňovala se pouhá třetina růstu reálných mezd. I toto je důkazem, že pro zlepšování životní situace seniorů děláme, co můžeme.
 
Co se týče sociálních dávek, naše vláda má v plánu přezkoumat systém státní sociální podpory a posoudit dopady dávek, které byly v minulosti zaváděny. A tam, kde to bude potřeba, vypracujeme takovou úpravu, která nárok na vyplacení dávky spojí s plněním určitých povinností – ať už s aktivním hledáním zaměstnání nebo účastí na veřejně prospěšných pracích. Chceme pomáhat těm, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Rozhodně ale nechceme podporovat ty, kteří odmítají nabízenou práci a raději se flákají doma a pobírají sociální dávky.
 
Přeji pěkný den.
Alena Schillerová