František Kopřiva

Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.09.2018 11:14:50 - Petra Zánová

kumulace funkcí

Dobrý den, mám správné informace, že politik za Pirátskou stranu musí svůj mandát vykonávat na 100% nebo může vedle toho vykonávat ještě jinou činnost? A myslíte, že někdy docílíte toho, aby politici brali přiměřenou mzdu a neměli tendenci zastávat někdy i desítky funkcí najednou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.09.2018 10:17:10 - František Kopřiva
 Dobrý den,

není žádné přímé pravidlo, že když má někdo jakýkoli výdělek stranou, tak bude vyhozen ze strany. Obecně by se v každém případě posuzovalo jestli ta vedlejší činnost snižuje jeho efektivitu politika. Třeba kdyby někdo stranou provozoval e-shop, jehož správa by mu brala jen pár hodin měsíčně, tak by to dost pravděpodobně bylo v pořádku.

Nicméně, kdyby to výkon snižovalo, začal by se vytvářet tlak členské základny. Musel by vysvětlit nebo se ospravedlnit, a kdyby to nebylo dostatečné, tak by to mohlo vést až k jeho vyloučení ze strany. U poslance velmi pravděpodobně i z poslaneckého klubu.

Výjimka je kumulace veřejných funkcí, kde je nulová tolerance, neboť je to přímo proti Pirátskému programu, a navíc je zodpovědnost vůči straně každou takovou funkci vykonávat pořádně. Proto například kolega poslanec Petr Třešňák po volnách rezignoval na starostu Mariánských lázní.

A co se výši mzdy týče, tak řekl bych, že vždy budou jedinci, kteří si jí nebudou zasluhovat, a stejně tak takoví, kteří ano. Naopak kumulace veřejných funkcí řešit jde, a v současnosti se takový návrh zákona ve sněmovně projednává.