JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.09.2018 16:50:08 - Jungmann

Platy politiků

Dobrý den, procházel jsem vaše odpovědi a chtěl bych se zeptat na toto:
-Proč podle zákona stát nehradí platy zastupitelům v obcích a krajích, ale pokud to chápu správně, platy poslanců nebo ministrů stát hradí?
-Navrhnete jako ministryně financí, aby politik byl z veřejných peněz placen jen jednou? Aspoň se ukáže, kdo dělá víc funkcí jen pro peníze.
-Jak si o politicích myslet něco dobrého, když hrozí, že když dostanou méně peněz budou o to více zkorumpovatelní? Podle mě jsou zkorumpovatelní už teď, což někteří dokazují. A opravdu si myslíte, že jsou všichni politici vzdělaní? U vás o tom nepochybuji, ale u řady jiných ano. Někteří dokonce nemají ani středoškolské vzdělání, někteří se stanou politiky ve 20, takže u nich nelze očekávat, že mají nějaké životní zkušenosti.
V úctě Jungmann

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2018 9:53:36 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
krajští nebo obecní zastupitelé přijímají rozhodnutí, která se dotýkají vždy občanů konkrétního kraje a obce, proto jsou jejich odměny hrazeny z krajského nebo obecního rozpočtu. Naproti tomu práce poslance, senátora nebo ministra má vliv na celou zemi a všechny občany, proto je logické, že jsou jejich platy hrazeny ze státního rozpočtu.
 
Tvrdím, že by se na správě naší země mělo podílet co nejvíce odborníků. Pokud by měli politici pobírat jen minimální mzdu, viděli bychom v politice mnohem méně vzdělaných a zkušených lidí než dnes. A to by byla škoda. Platy politiků ale nesmí růst rychleji než zbytku občanů!
 
Podporuji vládní návrh, který růst platů politiků omezuje. Pevně doufám, že se stihne do konce roku schválit. Pokud se to nestihne, pak hrozí, že od ledna porostou politikům platy o 20 %, což už by opravdu byla nehoráznost!
 
Na posledním jednání vlády jsme také podpořili návrh poslanců za hnutí ANO, jenž snižuje odměny obecním a krajským zastupitelům, kteří jsou zároveň členy vlády nebo parlamentu. Pokud bude schválen, pak tito hejtmani, starostové nebo radní budou pobírat pouze dvě pětiny z částky, která by jim náležela v případě, že by členy vlády nebo parlamentu nebyli.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová