JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.09.2018 9:42:37 - krrissus

Přeji pěkný den paní ministryně.

Přeji pěkný den paní ministryně.
Omlouvám se za hrubou chybu v textu. Proto ji opravuji a dotaz pokládám již opravený. :-)
Jaký je váš názor na vyplácení výživného za neplatící otce? Výživné už stát platil a úspěšnost vymáhání byla od 10 - 15 %. Aby se zvýšila úspěšnost, tak stát nechal tyto vymožené peníze obcím jako náhradu za vymáhání. Nakonec se všechny dluhy odpustily. To co zaplatili, tak byli naštvaní že peníze státu dali, ti co nezaplatili tak se jim smáli.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2018 9:56:01 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

jako matka soucítím se všemi rodiči, jejichž partner neplní vyživovací povinnost vůči svému dítěti. Přesto si ale nemyslím, že by tzv. náhradní nebo zálohované výživné těmto rodinám pomohlo. A to nejen kvůli tomu, že by řešilo pouze důsledky, ale nikoliv příčiny vzniklé situace.
 
Fakticky by totiž šlo o novou sociální dávku, která by se započítávala do příjmů rodiny. Tím by paradoxně docházelo k tomu, že by se rodině snížily ostatní dávky ze sociálního systému, na které by do té doby měla nárok. Navíc by zavedení tohoto opatření přišlo státní kasu na více než 700 mil. Kč ročně.
 
Stát by rozhodně neměl přebírat zodpovědnost za ty, kteří se vyhýbají placení výživného. Proto je potřeba se zaměřit zejména na primární úpravu vyživovací povinnosti a řešit ji v rámci občanského práva. Je nezbytné zajistit vymahatelnost práva i jeho samotnou aplikaci opatrovnickými soudy v praxi tak, aby se zvýšila úspěšnost vymáhání výživného od těch, co jej neplatí.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová