JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.11.2018 12:55:15 - Rigiz

Mzda

Proč by platy politiků nemohly být navázány na komerční sektor jak navrhují Piráti nikoliv podle státního? A proč musí plotici a soudi patřit do jedné skupiny. To se dá přeci taky změnit nebo ne? Teď se také řeší zvýšení životního minima. Vy jste proti a je pravda, že se ekonomice teď daří a nabídka práce převyšuje poptávku, na druhou stranu, když bude ekonomika v krizi, tak nelze čekat nějaké navyšování. Není to tedy nyní na místě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2018 7:34:29 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

jsem rozhodně proti tomu, aby politikům rostly platy rychleji než zbytku země. Proto stejně jako Piráti podporuji vládní návrh, kterým se růst platů politiků omezí.

S kolegy ve vládě jsme jej sice schválili už v dubnu, ale návrh se od začátku května povaloval v Poslanecké sněmovně a poslanci s jeho projednáváním otáleli. A to i přesto, že mu už dříve vyjadřovali svoji podporu politici napříč celým politickým spektrem. Jsem proto moc ráda, že v půlce listopadu poslanci dostáli svým slovům a nakonec jej přece jen podpořili.

Teď budou o návrhu ještě rozhodovat senátoři, ale věřím, že i oni vezmou rozum do hrsti a dají mu zelenou. To navýšení platů o 20 %, které stále hrozí, je totiž prostě nehorázné. Těžko se můžeme prostě podívat občanům do očí, když nám takto porostou platy!

Zvyšovat životní a existenční minimum, kterého se odvíjí výše dávek státní sociální podpory, nemá za současných ekonomických podmínek smysl. Pokud bychom k němu přistoupili, mnoho lidí by to mohlo odradit od hledání zaměstnání, protože by jim vycházelo jako výhodnější varianta zůstat doma a pobírat sociální dávky, než přijmout hůře placenou práci.

Navíc by to dále zatížilo státní rozpočet a já jako ministryně financí nemohu připustit, že by ve státní kase nezbylo dost peněz na realizaci vládních priorit, jako je růst důchodů nebo platů. Potřebujeme, aby lidé v produktivním věku měli zájem pracovat, proto je žádoucí zvětšovat odstup minimální mzdy od životního a existenčního minima. Minimální mzda se přitom pravidelně zvyšuje – od léta 2013 stoupla z 8 000 Kč na nynějších 12 200 Kč a příští rok poroste o dalších 1 150 Kč.

Chceme pomáhat všem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Na lidi, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, náš sociální systém pamatuje. Lidé pečující o dítě mohou pobírat dávky ze systému nemocenského pojištění a dávky státní sociální podpory, lidem s hendikepem je určen příspěvek na péči a dávky pro zdravotně postižené občany, v případě mimořádné situace pak může být poskytnuta mimořádná okamžitá pomoc. Závislost na pomoci státu se ale nesmí stát životním stylem pro práceschopné lidi.

Přeji hezký den.
Alena Schillerová