JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.12.2018 8:47:44 - Jan Wayne

Daň z nabytí jednotek v RD

Vážená paní ministryně,mohla byste se prosím ještě jednou vrátit k tématu osvobození od daně z nabytí u jednotek v rodinných domech, u novostaveb, kde to v tuto chvíli vypadá,že bude věc do 2 až 3 měsíců schválena novelou, která tuto dosavadní nespravedlnost srovnává a dojde k situaci, kdy budou vedle sebe stát naprosto 2 stejné stavby, ale v jedné protože se propíše do katastru nemovitostí o měsíc později bude daň prominuta a ve druhé nemovitosti zaplatí statisíce korun. Prijde vám toto v pořádku a spravedlivé? Nelze to přecijenřešit prominutím daně případně přechodným ustanovením? Zvláště když v poslední době jste v mnoha ohledech k různým skupinám velice solidární, nelze tedy toto udělat pro mladé rodiny, kterých se toto především týká? Posíláme miliony do bůhvíjakých zemí do ztracena a 50až80 milionů které toto bude stát do našich občanů nedáme?
Nebo bude stát za to raději zažalovat stát z diskriminace určitých skupin obyvatel?
Děkuji za pozornost tomuto ožehavému tématu
Novotný

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 16:03:58 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

problém, o kterém píšete, mají na svědomí především developeři. Zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí od počátku obsahuje osvobození pro první koupi novostavby – jednotky v bytovém domě nebo rodinného domu (jako celku). Situace, kdy je na jednotky členěn rodinný dům, byla v době přijetí této úpravy zcela výjimečná. Nastávala především ve chvílích, kdy dům přešel na více vlastníků např. z důvodu dědictví apod.
 
Současnou situaci způsobili především samotní developeři tím, že začali obcházet stavební uzávěry v některých obcích a stavět „paneláky naležato“. Primárně je tedy žádoucí, aby byl zajištěn odpovědnými úřady soulad vymezování jednotek v rodinných domech se stavebními předpisy, zejména jejich počet a způsob vymezení, což se ukazuje, že v praxi ne vždy je.
 
My jsme se rozhodli problém aktivně řešit. V minulém volebním období Sněmovna bohužel nestihla přijmout potřebný zákon a tak byl předložen znovu s časovým odstupem. Zvažovali jsme i různé možnosti vyřešit problém u lidí, kteří si nemovitost pořídili před účinností novely. Nerada bych Vás zatěžovala složitými právními rozbory, ale prominutí daně ani retrospektivní účinnost skutečně není možné využít. O diskriminaci v žádném případě nejde. Ze současné judikatury naopak plyne, že porušení zásady rovnosti by nastalo ve chvíli, kdy bychom navrhli retroaktivitu.
 
Z mého pohledu jsme v dané věci udělali maximum. Z lidského hlediska Vaší situaci zcela chápu a je mi líto, že pro Vás nemohu udělat více.
 
Ať se Vám daří.
Alena Schillerová