JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.12.2018 9:46:13 - alanit

Spotřební koš

Paní ministryně už jsem vám dříve psala. Chtěla bych se ještě zeptat když se ví, že by se životní minimum už mělo zvýšit, kvůli větší drahotě všeho tak proč se už nespočítal a nepřehodnotil spotřební koš? Nejsou všichni lidé závislí na životním minimu ti co se vyhýbají práci! Jsou to třeba osamělí rodičové malých dětí, bez vlastní viny, třeba osamělé důchodkyně atd. Jestli se někdo vyhýbá cíleně práci a nechává se jen tak živit státem je chyba zákonodárců a ne těch slušných lidí bez dostatečného příjmu! Určitě by byli radši kdyby měli normální důchod za odpracované roky a kdyby měli, v případě osamělých většinou matek šanci na výživné od neplatiče. Ti se skrývají právě na těch sociálkách kam na ně ani exekutor nemůže.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 16:12:38 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
 Dobrý den,
 
jak jsem Vám už psala, diskusím o zvýšení životního a existenčního minima se nebráníme. Trváme ale na tom, že nejprve musí dojít takové revizi systému sociálních dávek, aby se závislost na pomoci státu nestávala životním stylem pro práceschopné lidi.
 
Chceme pomáhat všem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Na lidi, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, náš sociální systém pamatuje. Lidé pečující o dítě mohou pobírat dávky ze systému nemocenského pojištění a dávky státní sociální podpory, lidem s hendikepem je určen příspěvek na péči a dávky pro zdravotně postižené občany, v případě mimořádné situace pak může být poskytnuta mimořádná okamžitá pomoc. Ráda bych také připomněla, že v uplynulých letech byla řada dávek sociálního systému výrazně navýšena.
 
Vše podrobně vysvětlujeme v této tiskové zprávě: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2019/zvysovani-existencniho-a-zivotniho-minim-33930
 
Se srdečným pozdravem
Alena Schillerová