JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.01.2019 18:34:25 - čvančara

Daně

Proč se bráníte většímu zdanění velých podniků a firem? Kvůli Babišovi? Děkuji za odpověď a přeji Vám všechno nejlepší do nového roku.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 16:14:42 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
 Dobrý den,
 
mezi základní principy daňové politiky v ČR patří spravedlnost a neutralita. To znamená, že výše odváděné daně se má odvíjet od výše příjmu, přičemž poplatníci se stejnou výší zisku mají odvádět daně ve stejné výši. Daň z příjmů právnických osob, kdy každý poplatník platí 19 % ze svého zisku, těmto principům vyhovuje.
 
K tomu, aby byl narušen rovný přístup ke zdanění zisku (např. v podobě zavedení sektorových daní) by musel existovat pádný důvod. Muselo by například dojít k takovému stavu, že určité odvětví dosahuje (např. vlivem státní regulace) ve srovnání s ostatními sektory výrazně vyšší ziskovosti. Dalším důvodem by mohla být situace, že v určitém sektoru by zisk nebyl spravedlivým měřítkem daně a daň by měla být odvozena od jiného kritéria. K jednou ani k druhému ale podle našeho názoru nyní nedochází.
 
Musíme pamatovat i na to, že případné zavedení sektorové daně by s velkou pravděpodobností vedlo k tomu k tomu, že by se vyšší daň promítla do cen pro konečné spotřebitele a ve výsledku by se tak přenesla na běžného zákazníka. Z těchto důvodů není zavedení sektorových daní ani v programovém prohlášení současné vlády.
 
Podle našich zkušeností je u velkých společností klíčové zajistit, aby si řádně plnily své daňové povinnosti a odváděly v zákonné výši. Často se zapomíná, že první z opatření přijatých v roce 2014 byla namířena právě proti nezákonné optimalizaci „velkých ryb“ v podobě nelegálního vyvádění zisků do daňových rájů. To se nám daří a dařilo více než dobře.
 
Skvěle zafungoval preventivní účinek přijetí povinného hlášení transferů mezi českými dceřinými společnostmi a jejich zahraničními matkami. I díky domu výběr korporátní daně v ČR narostl mezi rok 2013 a 2018 ze 120 na 174 mld. Kč – tedy o více než 40 %.
 
S další sadou opatření proti nelegálnímu vyvádění zisků mimo ČR pak přichází náš nový daňový balíček, který před necelým měsícem prošel schvalovacím procesem. Součástí této novely je i nová oznamovací povinnost pro velké korporace hlásit, kam vyplácejí své dividendy, takže i na tento problém se budeme moci blíže zaměřit a prověřit, že je vše v souladu se zákonem.
 
Boj s daňovými úniky „velkých ryb“ sice není vidět jako EET, protože se nevede s pomocí elektronické pokladny na pultu, ale prostřednictvím mezinárodní výměny informací a náročných finančně účetních analýz. Rozhodně to ale neznamená, že neprobíhá a že nemá úspěchy.
 
S přáním hezkého dne
Alena Schillerová