Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.01.2019 13:42:39 - Beni

zdanění církevních restitucí

já s tím zásadně nesouhlasím, ale je tu právě to ale. Vám přijdou náhrady, které církve získaly přiměřené? Podle čeho se to vlastně vypočítalo? A nevadí vám, že zákon o restitucích prošel díky hlasu odsouzeného poslance? Nemysíte, že kdyby se tohle vyjasnilo, nemuselo ke zdanění dojít? Církvím má být vráceno, co jim bylo ukradeno, ale skutečně jim nebylo vráceno více? Děkuji za odpověď.
PS: Myslíte, že zdanění projde v senátu? A když, myslíte, že to ÚS zamítne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2019 15:32:12 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Já také zásadně nesouhlasím se zdaněním restitucí. Do právního státu obecně nepatří praxe, že se bude něco danit zpětně. Co se týká náhrad za církevní restituce, předkladatelé návrhu tvrdili, že jsou předražené, ale nenechali si zpracovat analýzu, která by jejich slova potvrzovala. Při podobném rozhodování je rozdíl mezi osobním dojmem a faktickými daty, které k tomu měla vláda předložit. Ono se totiž nejedná jen o náhrady, ale zapomíná se na to, že zároveň dochází k odluce církví a státu, tedy že v budoucnu nebudou kněží placeni ze státního rozpočtu, což jsou významné peníze, které v budoucnu stát ušetří. Při hlasování o církevních restitucích návrh prošel o dva, nikoliv o jeden hlas. A z těch 93 poslanců, kteří hlasovali pro, byl bohužel jeden poslanec trestně stíhaný a odsouzený. To mi vadí obecně bez ohledu na stranu, protože to kazí pověst všem ostatním poslancům, kteří to nemohou nijak ovlivnit. Ale nemůžeme zpochybnit výsledek hlasování kvůli jednotlivci. To je stejné, jako bychom říkali, že všechny stávající návrhy jsou špatné, protože pro ně hlasuje trestně stíhaný premiér. Má jít vždy o obsah, s kterým mohu, nebo nemusím souhlasit. P.S. Myslím, že s tím Senát nebude souhlasit. A osobně si myslím, že to ÚS zamítne, ale nejsem ústavní právník, takže se mohu mýlit. Čas ukáže...