JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.02.2019 11:25:50 - T. Nejedlý

Proč ANO nepřišlo se změnami pro OSVČ dřív?

Proč až vy, navíc i od vás slyšíme, že na tom zatím jen pracujete. Vždyť před vámi finance řídil Babiš! A můžete aspoň slíbit, že to budou fakt prospěšné změny? Ono se totiž dost často stává, že se věci kolikrát změní ještě k horšímu

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2019 17:50:03 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
když byl ministrem financí Andrej Babiš, působila jsem na Ministerstvu financí jako náměstkyně. A mohu Vás ujistit, že ani v té době jsme na živnostníky rozhodně nezapomínali.
 
Tehdy jsme pracovali především na narovnání podnikatelského prostředí. Zavedli jsme Kontrolní hlášení a spustili jsme EET, které pomáhají zajistit férové podmínky pro podnikání a připravila o nepřijatelnou konkurenční výhodu ty, kteří se vyhýbají řádnému placení daní.
 
A jsem ráda, že velká část podnikatelů tyto naše snahy oceňuje. Dokazuje to nejen vysoká podpora EET, ale i podpora podnikatelských asociací, svazů a komor navržené novele zákona o evidenci tržeb, která je nyní ve Sněmovně. Tato novela upravuje náběh poslední fáze EET pro zbývající skupiny podnikatelů přijímajících tržby v hotovosti, přináší nejmenším podnikatelům možnost evidovat své tržby off-line a výrazně snižuje DPH na vodné, stočné a stravovací i odborné služby. Stejně jako při startu první vlny EET totiž chceme podpořit podnikatele prostřednictvím snížení jejich daňové zátěže. Díky snížení uvedených sazeb DPH zůstane občanům v peněženkách 3,4 miliardy korun.
 
V minulém volebním období jsme také navrátili slevy na manželku a na děti pro OSVČ, a to při zachování na evropské poměry zcela unikátní výše paušálních výdajů, které si OSVČ může uplatnit jako procento z příjmů. Současně s tím jsme výrazně zvedli slevu na děti, kterou slevu si mohou uplatnit všechny fyzické osoby, pokud splní podmínku dostatečně vysokých ročních příjmů.
 
Nyní pracujeme na výrazném zjednodušování a elektronizaci daňového systému, abychom snížili náklady spojené s administrativou. Už v březnu byl schválen náš daňový balíček, který zdvojnásobuje limit pro uplatňování výdajových paušálů na 2 mil. Kč.
 
Teď aktuálně připravujeme návrh paušální daně, díky němuž podnikatelé, jejichž roční příjem nepřekročí 1 milion korun, už nebudou muset přiznávat daň z příjmu a odvody na třech různých formulářích, ale nově jim bude stačit zaplatit jedinou paušální platbu. Návrh už je téměř hotov a zbývá ještě doladit jeho parametry na jednáních s ostatními rezorty. Jeho finální podobu bychom měli představit do poloviny letošního roku.
 
A konec bych také ráda připomněla, že intenzivně pracujeme na spuštění online finančního úřadu, díky kterému bude moci každý vyřídit své daňové záležitosti pohodlně přes internet za svého obýváku.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová