JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2019 15:07:20 - Michal Hrozný

Proč se nesníží daňová zátěž pro pracující? Nebylo by to nejspravedlivější řešení?

Můžete mi prosím jako laikovi vysvětlit, proč je takový povyk kvůli odměnám, které vyplácelo MF? ANO, ta částka je nepřiměřeně vysoká. Ale co s tím mají společného daně? To jako že na odměnách dostali to, co zaplatili na daních, které někomu, kdo ty odměny dává, přijdou nepřiměřené? To mě taky, a přesto daně platím a nikdo mi nic nevrací!!!!!! A kdo konkrétně tedy o této praxi rozhodl? Jak dlouho to takhle funguje a co když to takhle funguje i na jiných ministerstvech? Prověříte to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 16:55:15 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
odměny na ministerstvech bývají vděčným mediálním tématem už pravidelně. Bohužel se z médií často dozvíte jen to, kolik bylo kde na odměnách vyplaceno, ale žádné další podrobnosti. Pak se těžko můžeme divit, že to u některých lidí může vyvolat rozhořčení. Jenže když se řekne A, mělo by se dodat i B.
 
Také státní správa potřebuje přitáhnout kvalitní odborníky. Kvůli stanoveným platovým tabulkám si totiž pracovník na odborné pozici ve státní správě vydělá často mnohem méně než zaměstnanec, který vykonává podobnou práci v soukromé sféře. Aby nám odborníci neodcházeli, snažíme se v odměňování držet se soukromou sférou krok, byť je to často velice obtížné.
 
Přesto se nám daří si kvalitní pracovníky udržet. Kdyby ne, nebyli bychom například tak úspěšní u mezinárodních arbitráží. ČR patří v počtu vyhraných sporů mezi nejúspěšnější státy světa. Jen za poslední dva roky uhájil v těchto sporech právní tým Ministerstva financí naší zemi téměř 4 miliardy korun.
 
Mí kolegové mají dále velkou zásluhu na tom, že jsme na letošní rok připravili státní rozpočet, který přináší rekordní investice na potřebné projekty, více peněz do školství, na vědu a výzkum a také na zvyšování životní úrovně občanů v naší zemi. Ačkoliv rekordně vzrostly důchody, zvýšily se platy učitelům a dalším pracovníkům ve veřejné sféře nebo jsme přijali řadu opatření v sociální oblasti, i přesto udržujeme veřejné finance přebytkové a státní dluh nízký a stabilizovaný.

Veřejné finance udržujeme přebytkové i díky tomu, že lépe vybíráme daně. S kolegy na Ministerstvu financí jsme totiž dokázali připravit takový mix opatření, díky kterým se nám podařilo navýšit daňové příjmy bez toho, abychom lidem zvyšovali daně. V neposlední řadě jsme přišli třeba s opatřeními, která zvýšila ochranu lidí před nepoctivými prodejci životního pojištění i před nekalými praktikami směnáren s nevýhodnými kurzy. A mohla bych pokračovat.
 
Naše práce na Ministerstvu financí je pro občany naší země velice důležitá. A mí kolegové přispívají velkým dílem k tomu, že se v naší zemi mění spousta věcí k lepšímu.
 
To ale neznamená, že nehledáme cestu, jak šetřit na platových a provozních nákladech. Právě naopak. Jako vůbec první vláda řešíme ve velkém měřítku problém „mrtvých duší“ ve státní sféře. I na neobsazená místa totiž dostávají rezorty peníze na platy. První vlaštovkou bylo zrušení 1 300 míst v letošním roce, na kterém jsme se dohodli, když jsme loni dávali dohromady státní rozpočet. Z toho 356 míst připadá jenom na rezort financí. Ale to je jen začátek. Přebytečná místa ve státní správě rozhodně chceme snižovat i v dalších letech.
 
Závěrem ještě k Vašemu dotazu ohledně snížení daňové zátěže. Stále platí náš závazek, že zrušíme superhrubou mzdu a spolu s tím také snížíme daňovou zátěž zaměstnancům. Na tomto návrhu pilně pracujeme.
 
S přáním pěkného dne
Alena Schillerová