JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.03.2019 10:52:57 - krkavecek

Dobrý den ,paní ministryně. Zaznamenal jsem,že se snažíte opět zvýšit daně

pracujícím. Chci se vás tedy zeptat ,kde jsou všechny peníze od občanu? Jak je možné ,že Švédsko má nejlepší sociální systém na světě,kde i ti nejchudší žiji důstojně a kasa jim neduní prázdnotou? Je vám známo zdanění práce v ČR a ve Švédsku? Je vám známo,že už to přeháníte všichni i ti před vámi,že dnes máme větší zdanění než Švédsku,a sociální systém snad nejnuznější v zemích OECD? Kde ty peníze jsou?!
Česko má jedno z nejvyšších zdanění práce na světě. Vyplynulo to ze studie OECD zkoumající daňové zatížení mezd. Podle ní je Česká republika se 43procentním zdaněním práce osmou na světě. Překonala tak i severské země proslulé vysokými daněmi, jako jsou Švédsko, Dánsko nebo Norsko. Proč nikdo neřeší exekutorskou mafii ,kdy lidé v dluhové pasti platící úroky z úroku raději nepracují nebo pracují na černo,či si část mzdy nechají vyplácet bokem? Opravdu je v zájmu státu aby tady bylo milion dlužníku? Asi tušíme v čím zájmu to je.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 15:59:41 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,
 
rozhodně není pravda, že bychom i jen uvažovali nad zvýšením daní zaměstnancům. Ve vládním programovém prohlášení jsme se jasně zavázali, že nebudeme zvyšovat daňovou zátěž. Tento závazek pořád platí. To Vám mohu garantovat.
 
Patrně narážíte na záměr, který byl diskutován na expertní úrovni a kolem kterého se vyrojila velká spousta polopravd a bohužel i nepravd. Například, že by si důchodci, maminky na mateřské nebo studenti měli platit zdravotní pojištění. O tom jsme neuvažovali ani na vteřinu. Ve skutečnosti by si zaměstnanci i drtivá většina OSVČ polepšili.

Bližší vysvětlení jsem uvedla v rozhovoru pro deník Právo: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2019/alena-schillerova-vysvetluje-zamer-mf-sn-34653
 
Nad problémem exekucí rozhodně nezavíráme oči. Podnikáme naopak aktivní kroky, abychom od kolotoče dluhů a exekucí. V oblasti dluhů můj rezort odpovídá za zákon o spotřebitelském úvěru. Už v předchozím volebním období jsme na MF vypracovali průlomový zákon, který výrazně zlepšil postavení spotřebitele. Přinesl řadu účinných nástrojů, které klienty chrání před praktikami predátorských poskytovatelů úvěrů, a pročistil trh od neseriózních společností.
 
Samotné oddlužování předlužených občanů už je ale doménou kolegů z Ministerstva spravedlnosti. A ti připravili novelu insolvenčního zákona, díky níž bude moci na oddlužení dosáhnout více lidí, kteří uvízli v dluhové pasti.

Mějte se hezky.
Alena Schillerová