Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.04.2019 12:05:01 - Dominik G.

Promile za volantem

Podpoříte návrh ODS, která chce povolit 0,5 promile alkoholu v krvi za volantem? Vždyť v zahraničí je to tak normální a notorici stejně zákon porušují už teď. Ono ne všude mají hospodu na každém rohu a když si třeba chcete sednout s přáteli na jednu sklenku, tak to abyste na cestu tam a zpět bez auta měl půl dne volno.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 13:58:55 - Ing. Martin Kolovratník
 Dobrý den, Dominiku,

děkuji Vám za aktuální dotaz. Tento návrh rozhodně nepodpořím. Jsem přesvědčený, že alkohol prostě na silnice nepatří. Každý řidič by si měl rozmyslet, zda chce pít, nebo řídit auto. Je statisticky prokázáno, že už od 0,2 promile alkoholu v krvi je ovlivněno chování. Navíc alkohol působí na každého z nás jinak. Záleží na pohlaví, tělesné konstrukci nebo váze. Navíc nelze říct, že 0,5 promile odpovídá například pouze jednomu pivu.

Navíc BESIP upozorňuje, že v loňském roce při nehodách, v nichž hrál roli alkohol, zemřelo na našich silnicích více než 60 lidí. Byl to nejhorší výsledek od roku 2011. Studie přitom prokazují, že riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu zhruba dvakrát vyšší. Alkohol tedy zůstává významným rizikovým faktorem a v této situaci není prolomení nulové tolerance dobrým signálem pro řidiče.