Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.05.2019 19:44:43 - laco

Přežije nebo to budeme balit

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D., DSc., vysokoškolský pedagog: „Evropská unie nepřežije kvůli tlaku zámořských konkurentů, kteří ji překonávají v technologické vyspělosti a hospodářské výkonnosti, a rostoucím sociálním problémům širokých vrstev evropského obyvatelstva přerůstajících do otevřené politické vzpoury. Je důležité, aby se Evropa po krachu utopického projektu Evropské unie nestala stagnujícím regionem „věčného návratu chudoby“ jako Latinská Amerika v devatenáctém a dvacátém století, ale prostřednictvím tvůrčí synergie evropských národů dosáhla nové renesance.“ A jak Vy hodnotíte postavení EU vedle dvou ekonomických gigantů, USA a Číny. Je schopná jim EU konkurovat, nebo se za nějakou dobu budeme v čase minulém bavit o experimentu, který se nazýval Evropská unie?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2019 6:58:51 - Ing. Antonín Seďa
 Na rozdíl od pana profesora jsem přesvědčen, že Evropská unie do dobrý projekt, který zejména založil mír v Evropě. A pokud někomu záleží na tom, aby byl tento mír zachován, pak by spolupráce zemí v EU měla pokračovat. S panem profesorem souhlasím s názorem, že je třeba EU změnit, zejména ve vztahu k modernizaci technologií a ke zvýšení konkurenceschopnosti. Na straně druhé nesmíme zapomínat, že EU zároveň klade velký důraz na sociální stát a ekologii. Proto například Čína či USA, jako největší znečišťovatelé ovzduší a přírody, má větší hospodářský růst. Ovšem je otázkou, zda tohle vyspělá společnost vůbec chce. Já se domnívám, že nikoliv a proto také poslední varování OSN a ekologických organizací. Co se týče sociálních nepokojů, pak základem těchto demonstrací a stávek je prováděná neo liberální politika, která si jako mantru vzala zvyšování zisku. A to na úkor většiny zaměstnanců, na úkor jejich životní úrovně a na úkor znečišťování životního prostředí a ničení přírody. Tohle musí skončit a musí nastat změna. Přesto si myslím, že v autoritářských zemích, jako je RF či Čína dochází také k nepokojům. Ale tam nejsou tak vidět, jako v demokratických zemích. Osobně jsem přesvědčen, že nadešel čas pro změnu i v rámci EU. A tato změna musí být nejen politická, ale zejména společenská. Dobrým příkladem začátku této změny je hnutí žlutých vest ve Francii či ekologické demonstrace naší mládeže za zlepšení životního prostředí a za zastavení devastace přírody a přírodních zdrojů.