Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.05.2019 11:57:44 - laco

Závislost a nezávislost Evropy na ruském plynu

Spojené státy dělají politický a ekonomický nátlak na státy a společnosti, které se měly podílet či podílí na výstavbě plynovodů pro přepravu ruského plynu. Jižní proud a Bulharsko – po nátlaku USA výstavba ze strany Bulharska zrušena, Severní proud II – ekonomické sankce ze strany USA na společnosti, které se podílí na výstavbě, politický nátlak na vládu Německa. Důvodem tlaku USA má být zvýšená závislost Evropy na ruském plynu. Zajímavé je, že pokud ten samý objem plynu protékal přes Ukrajinu, tak se o závislosti Evropy na ruském plynu vůbec nemluvilo. Jak je to tedy s tou závislostí. Při dodávkách plynu přes Ukrajinu není ,dle USA, Evropa závislá na ruském plynu, pokud plyn teče jinou cestou, Evropa je závislá na ruském plynu. Nějak tomu nerozumím, můžete objasnit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.05.2019 12:38:17 - Ing. Antonín Seďa
 To je spíše otázka na administrativu USA než na mě. Nicméně obecně platí, že v rámci energetické bezpečnosti je dobré mít diverzifikaci dodavatelů. netýká se to pouze plynu, ale i elektrické energie (tady jsme soběstační), ale i dodávek uhlí a některých vzácných surovin, v našem případě uranu pro jaderné elektrárny. Intervence USA vůči dodávkám plynu z RF jsou spíše úsilím americké administrativy prodávat, těžený z břidlicového podlaží tzv. zkapalněný břidlicový plyn. Ten vozí na lodích z USA do Evropy, zejména do zemí kolem baltického moře. Mimo jiné těžba tohoto plynu umožnila USA být nezávislý na dovozu plynu ze zahraničí. Nicméně daný plyn je dražší a také jeho těžba je z pohledu ekologických organizací problematická, protože může znečistit vodní zdroje. ČR dováží plyn z RF přes Ukrajinu a SR, z Ingolstatu (plyn z Norska) a má zásobníky plynu cca na 2 až 3 měsíce. Osobně nevidím důvod naši energetickou strategii měnit, pouze je třeba posilovat obnovitelné zdroje na úkor fosilních paliv. A to především z důvodu zamezení znečišťování ovzduší a životního prostředí. Ovšem je třeba i v případě obnovitelných zdrojů postupovat obezřetně a rozumně.