Michal Ratiborský

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.05.2019 10:47:28 - Óli

Kdo Ondráčkovu cestu do Donbasu zaplatí?

Jaký má přesně význam diplomatický pas? Jaké výhody politikům přináší? Proč ho mají? A když nějak jezdí na státní návštěvy jak to, že to nikam předem nemusí hlásit? To si takhle mohou jezdit kdy a kam chtějí? A kdo takovou cestu platí? Předpokládám, že zase my. Je to normální? Taky nechápu, proč třeba na jednu cestu jezdí víc zástupců jedné strany a informace si mezi sebou nepředají. Navíc dnes, když žijeme v době internetu a jde komunikovat i tak. Přeci by se pak ušetřilo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2019 15:15:44 - Michal Ratiborský
Děkuji Vám za dotaz. Nevím, kdo cestu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka hradil, domnívám se však, že poslanecká sněmovna to určitě nebyla. Rozhodně se tedy v případě jeho cesty do Donbasu nejednalo o státní návštěvu, jak píšete, ale o návštěvu ryze soukromou. Souhlasím však s tím, že navenek některé aspekty jeho cesty (zejména oficiality při jeho přijetí v Donbasu) vykazovaly známky oficiální státní návštěvy. Je otázka, zda o tom pan poslanec Ondráček dopředu věděl či ne. Mohl a měl však takový záměr hostitelů předpokládat. Svou návštěvou tak přispěl k legitimizaci tamního protiprávního režimu. Zda to bylo jeho úmyslem, se můžeme jen domnívat. Od cesty poslance Ondráčka se distancovaly naše státní orgány i například zahraniční výbor sněmovny, jehož jsem členem. Diplomatický pas je vydáván vybraným ústavním činitelům a zaručuje jim v zahraničí diplomatickou imunitu, která je chrání před trestním stíháním v dané zemi. Diplomatický pas rozhodně zahraniční cestě nepřikládá oficiální význam. Jede-li poslanec na soukromou zahraniční cestu, měl by dle mého názoru nechat diplomatický pas doma v šuplíku.Co se týče zahraničních cest v rámci sněmovny, vždy se vysílá delegace o různém počtu osob. Někdy jedou jen dva či tři poslanci. Pravidla obsazení cest jsou protokorální diplomatickou záležitostí a obsazení by mělo vždy reflektovat politickou rozmanitost sněmovny tak, aby při zahraničních  jednáních mohly být prezentovány různé názorové proudy. Zahraničních pracovních cest však není ve výsledku velké množství, rozhodně se v případě sněmovny nejedná o "cestovku", jak informují některá neseriózní média.