Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2019 11:41:54 - Baskin

Co by se stalo s našimi obřími devizovými rezervami v případě že hypoteticky přijmeme euro.

Važený pane prezidente, existují strany, které nás neustále straší že nebude na důchody, na to i ono, příjde krize a podobně. Co by se stalo s našimi devizovými rezervami při přijetí eura ? Už by jich nebylo tolik potřeba. Převedla by část z těchto rezerv ČNB vládě do rozpočtu ? Mohli bychom okamžitě odložit celou částku na splátku státního dluhu a zbytek použít třeba jako půjčku pro ČEZ na výstavbu nových jadrných bloků a nebo na vytvoření robustního penzijního rezervního fondu a přestat strašit lidi? Proč se k tak závažné situaci nevypoví někdo, kdo za tuto oblast zodpovídá třeba z ČNB. Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.09.2019 19:53:22 - Ing. Miloš Zeman

Navrhl jsem, abychom si uvědomili, že 340 miliard korun je potenciální zdroj příjmů státního rozpočtu, který spočívá v osvobození od daně, které si vylobbovaly nejrůznější lobbistické skupinky. Zatímco daně by měli platit všichni, protože když je někdo osvobozen, tak někdo jiný to za něj musí zaplatit. Nu a těchto 340 miliard korun by v případě krize hravě pokrylo nezbytné výdaje ze státního rozpočtu.