JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2019 16:27:14 - Družice

Ústava

Dobrý den, pane Hrabo, nedomníváte se, že je naše Ústava dosti nejednoznačná, když se i politici a senátoři obzvlášť tak často obrací na Ústavní soud? Proč se třeba neudělá nějaká nezávislá analýza, zda je zákon v souladu se zákonem dřív, než se schválí? A proč se Ústava neupřesní, aby si ji každý jako třeba prezident nemohl vykládat různě? Neměly by formulace v ní obsažené být jednoznačné?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.06.2019 12:13:22 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Dobrý den,

po čtvrtstoletí existence české Ústavy se zdá, že některá její ustanovení by opravdu mohla být upravena podrobněji, zvláště co se týká třeba určení konkrétních lhůt k provedení určitého jednání. Tato neurčitost ale podle mého názoru tak úplně nesouvisí s podáními členů parlamentu ČR k Ústavnímu soudu. Návrhy na zrušení konkrétních zákonů k Ústavnímu soudu (třeba senátory) jsou projevem odlišného právního názoru na novou úpravu práv a povinností lidem, korporacím nebo třeba veřejně prospěšným společnostem konkrétními normami (paragrafy).  A tak se třeba poslanci mohou domnívat, že nové normy jsou v souladu s Ústavou (a přehlasují Senát) a senátoři mohou mít odlišný právní názor a obrátí se na Ústavní soud, aby jejich spor posoudil a rozhodl.