Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.09.2019 9:42:22 - Mirka C.

To nemáte na práci nic lepšího než řešit příjmení?

Tvrdíte, že V minulosti byla ženská příjmení v češtině běžně uváděna v obou formách, tedy i bez koncovky -ová. Zajímalo by mě kdy to bylo? Já si pamatuji, že se koncvka vžd používala. To až teď se chceme poamerčit, tak si ji řada žen nedává. Podle mě jsou ale mnohem důležitější věci, kterými byste se měli zabývat. Třeba usnadnit rozvod a nebo více sjednotit práva, pro manžele a lidi, co spolu žijí, ale nemají potřebu se brát. Jsou totiž často kvůli tomu v nevýhodě. Proč neřešíte toto?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.09.2019 16:18:17 - Ondřej Profant
 Dobrý den,
mám spoustu věcí na práci. Problematika přechylování je pro mě velmi okrajové téma. Stačí se podívat na můj web:https://www.profant.eunajdete zde 62 článků a jen 1 se věnuje přechylování. Já si nevybírám o čem novináři píší. Osobně bych byl radši, kdyby mnohem více psali například o žalobě na copyright směrnici EU.

Koncovka -ová se využívá více od degermanizace po druhé světové válce. Velmi dlouho bylo Česko dvojjazyčnou oblastí a němčina zde byla na dením pořádku. Ta nepřechyluje, čili přechylování v některých situacích bylo potlačeno. Hodně se touto problematikou zabývá doktorka a soudní znalkyně Jana Valdrová s kterou jsem to osobně konzultoval.