Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.09.2012 12:20:31 - šebánková

eurodotace

Příležitost dělá zloděje, jak se stavíte k eurodotacím, v nichž mnozí vidí příležitost akorát pro předražené a nepotřebné zakázky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.09.2013 20:23:39 - Ing. Karel Zvára, Ph.D.
 Záleží na úhlu pohledu. Systém dotací považuji za zločinný, neboť je založen na násilném odebrání prostředků jedněm (daně, jejich platba je vynucena hrozbou trestu) a přerozdělení jiným.

Pokud jde o samotné přijímání dotací, to za žádnou špatnost nepovažuji. Každý se pohybuje na nějakém trhu a pokud se dobrovolně připraví o výnos (byť z dotace), může (byť čestně) v konkurenci podlehnout. Třeba takoví farmáři žijí v dotačním systému téměř všichni, jinak by nepřežili. Dotaci (podporu z veřejných zdrojů) přijímá i každý jednotlivec ve formě dotací např. na MHD (pokud pojedu pražskou MHD, budu zprostředkovaně čerpat dotaci na její provoz - jízdenka uhradí méně než polovinu současných nákladů) nebo třeba na chodníky a silnice (ty se také staví/opravují z veřejných prostředků).

Obecně platí, že na to, co je "blízko" je mnohem lépe vidět než na to, co je "daleko". Pokud obec opraví chodník jen před starostovým domem, všichni z obce to snadno uvidí a starostovi na potkání vynadají, protože s nimi v obci prostě bydlí. Pokud se totéž stane na úrovni území jako je České republika, dá se ještě poměrně jednoduše dostat k informacím a tyto informace předat - všichni přece mluvíme jedním jezykem a snadno se domluvíme. Pokud takové transfery probíhají na území členských států EU, téměř nejsou vidět, natož aby se jednotlivci snadno domluvili (třeba Maďaři s Portugalci - mají velmi odlišné jazyky). Dotační systém je špatný a ten eurodotační je z vufedených důvodů ze všech nejméně průhledný.