Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.11.2019 14:20:13 - Vasill

Jak hodláte řešit, že přibývá smrtelných silničních nehod?

Nemyslíte, že se tak bodový systém míjí účinku? Budete zvyšovat plošně pokuty? Někde jsem zaslechl, že by se měly vypočítávat podle výši příjmu. To jako policisté nebo odbor dopravy bude mít přehled o příjmech řidičů? Jak ho získají? A opavdu je problém v mladých lidech? Co třeba důchodci nebo sváteční řidiči? Téměř denně slyšíme o nějaké vážné nehodě a co s tím děláte? Kolik lidí ještě musí zemřít, abyste přestali diskutovat a něco změnili? A nemyslíte, že je problém i v nedostatečné infrastruktuře a hlavně kvalitě silnic? Kdy budeme jezdit po silnicích jako jezdí třeba Němci? PS: Hlavně, že se řeší povolení alkoholu u cyklistů a vodáků...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.12.2019 19:21:18 - Jan Birke
 

Dobrý den,


děkuji za Váš dotaz. Máte pravdu, že když se podáváme na celoroční statistiky, vzrostl v roce 2018 oproti předcházejícímu roku počet dopravních nehod a počet smrtelných zranění, což je alarmující. Určitě je na místě úprava bodového systému jako jednoho z opatření, abychom tento negativní trend zastavili. Pokud se ale podíváme na dlouhodobé statistiky, byl v loňském roce počet osob usmrcených na pozemních komunikacích třetím nejnižším od roku 1961. To však nemění nic na faktu, že naše snahy a opatření by měly vést k dalšímu snižování počtu nehod a ke zvyšování bezpečnosti na našich silnicích. Nejčastější příčinou nehod řidičů motorových vozidel bylo v roce 2018 nevěnování se řízení vozidla (19,93 % z celkového počtu nehod zaviněných řidiči motorových vozidel), a to je samozřejmě velký problém. Dle Ministerstva dopravy stále více řidičů při jízdě v autě telefonuje, posílá esemesky nebo si vyřizuje e-maily. V první polovině letošního roku rozdali policisté za manipulaci s telefonem v autě téměř 32 tisíc pokut, tedy zhruba o 4 tisíce více než za stejné období v předcházejícím roce. Zcela jednoznačně podporuji to, aby byly přísněji postihovány závažné přestupky na silnicích. Na druhou stranu by řidiči neměli být šikanováni za drobné prohřešky a pokuty by v těchto případech měly být přiměřené realitě v České republice a výši zdejších platů.