Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2020 13:44:37 - laco

Předvolební průzkumy

Podle slovenského novináře Ivana Lehotského, jsou média plné řečí o hoaxech, dezinformacích a hybridních hrozbách, přičemž se ptá, zda náhodou nejsou právě falešné výsledky předvolebních průzkumů od neobjektivních agentur těmi největšími hoaxy a těmi skutečně nebezpečnými hybridními hrozbami. Poslanci Slovenské národní rady v této souvislosti upravili zákon, kterým zakázali agenturám zveřejňovat výsledky předvolebních průzkumů v období 50 dnů před volbami. Jaký Vy zastáváte názor ke vlivu zveřejněných předvolebních průzkumů na rozhodování se voličů ve volbách. Souhlasil byste s omezením zveřejňování předvolebních průzkumů po vzoru Slovenska?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2020 14:03:56 - Ing. Antonín Seďa
 Ano, souhlasil. Nicméně těch 50 dnů je docela dlouhá doba. Z mého pohledu by měsíc úplně stačil. Z mých zkušeností i z dlouhodobě sledovaných výsledků průzkumů veřejného mínění se jasně ukazuje snaha "zlepšovat" výsledky některým politickým stranám (na straně jedné) a zhoršovat výsledky jiným (na straně druhé). Také jednotlivé výsledky voleb se odlišují od průzkumů daleko více než je deklarovaná statistická chyba. Připomenu, že například veřejnoprávní televize umožnila, a to poněkolikáté, svými "falešnými průzkumy", vstup některých politických uskupení do parlamentu. Uvedu tři příklady: US-DEU, Věci veřejné a Piráti. Je třeba si uvědomit, že předvolební průzkumy výrazně ovlivňují nerozhodnuté voliče či voliče, kteří jsou rozhodnuti jít k volbám, ale kteří se obávají z důvodu ztráty svého volebního hlasu podpořit tu kterou politickou stranu, jejíž preference oscilují kolem či pod 5% hranici vstupu do poslanecké sněmovny.