Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2020 11:12:26 - Kadeřábek O.

Bydlení

Máte nějaký plán, jak vyřešit problém s nedostkem bytů v Praze, které když už jsou, jsou neúměrně drahé? Problém se samozřejmě netýká jen metropole, ale celé ČR. Přesto nám politici tvrdí, že se máme skvěle. Já si to teda nemyslím. Protože bydlení je základ.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2020 10:31:54 - Ing. Patrik Nacher
Dobrý den,

děkuji vám za dotaz. Máte pravdu, že bydlení je základ. V makroekonomickém pohledu se opravdu máme nejlíp. Bydlení zejména v Praze je drahé, rostou ceny nájmů, málo se staví, rostou úrokové sazby, zhoršuje se dostupnost hypoték. Cest ke zlepšení je několik. Zjednodušení stavebního práva je běh na dlouhou trať. Princip nimby (ne na mém dvorku) je další z problému, ve kterém jsme my Češi přeborníci.  Do politiky dostali aktivisté, kteří dále pokračují ve svém aktivizmu. Bojí se názoru lidí, kteří tam bydlí. Je potřeba se vrátit ke stavu, kdy politik dělá rozhodnutí populární i kontroverzní. Když se dají tyto faktory dohromady, tak není možné začít stavět nikdy a nikde. Když je obrovská poptávka a malá nabídka, tak jdou ceny nahoru. Kdyby se nabídka vyrovnala poptávce, tak by nebyl takový tlak na ceny. Celé je to o politické odvaze o zjednodušení zákon". Je to také o tom, že když se pravidla příliš zjednoduší, tak se můžou ozvat občané, kterým se to nebude líbit. Jak je možné, že vedle jejich bydlení vyrostl velký dům a oni neměli možnost se k tomu vyjádřit. Nejsem na toto téma odborník, zde je pouze můj úhel pohledu.

Patrik Nacher