Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2020 11:42:25 - Kadeřábek O.

Bydlení

Ptám se vás jako člena podvýboru pro bytovou politiku. Co jste dosud vyřešili? Jak to, že problém s nedostkem bytů je stále větší? Už v Ústavě je zakotveno právo na bydlení. Ale sehnat byt pro rodinu za normální peníze je téměř nemožné. Co navrhujete? Nechci vychvalovat komunisty, ale jak to, že tu před revolucí takový problém nebyl a lidé měli šanci bydlet? Kdo může za současný stav? Vždyť nejsou ani obecní ani sociální byty!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.01.2020 0:42:37 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Aktuální situace bydlení mě skutečně trápí, stejně jako růst cen bytů. Vlastní bydlení se vzdaluje střední třídě a mladým lidem. Proto jsem již několikrát předložil návrh na zrušení či snížení daně z nabytí nemovitosti, která dále prodražuje pořízení bydlení. Tento návrh opakovaně odmítly vládní strany ANO, ČSSD i KSČM. Místo toho, aby vláda odstraňovala překážky, tak je naopak vytváří. Není to jen odmítání zrušení či snížení daně z nabytí nemovitosti,  ale je to i zdražování poplatku za vklad do katastru nemovitostí, snaha o nové pravomoci ČNB v dalším omezování hypoték, zvýšení cen realitních služeb díky novému zákonu o realitních makléřích apod. Novou výstavbu omezuje i neustálé prodlužování času na získání stavebních povolení apod. A proč je potřeba stále více bytů? Je to změna zvyků a způsobu žití společnosti. Lidé zůstávají déle sami, je větší rozvodovost, lidé se stěhují do větších center za prací apod.  Bohužel nevidím ochotu stávající vlády změnit svůj přístup k problematice bydlení.