Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2020 15:15:26 - májka

Boj se závislostmi

Jestli chcete bojovat se závislostmi, proč jsou u nás tabákové výrobky alkohol tak snadno dostupné? Proč se neprodávají jen na vybraných místech? Nemyslíte, že by pak snadněji probíhala u kontrola?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.02.2020 13:55:02 - Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA
Dobrý den,

Právě boj se závislostmi ať už na alkoholu nebo tabákových výrobcích jsou témata, která považuji za velmi důležitá. Zmíněné omezení dostupnosti prodeje alkoholických nápojů je již legislativně řešeno v zákoně č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů. Alkohol je zakázáno prodávat např. ve zdravotnickém zařízení a v prostorech souvisejících s jeho provozem, ve škole a školském zařízení. Ministerstvo zdravotnictví v současnosti vyhodnocuje jeho dopady a aplikaci v praxi a dle tohoto vyhodnocení budou případně navrženy další kroky v této oblasti.

Je třeba dodat, že ke snížení konzumace alkoholu a spotřeby tabákových výrobků je potřeba více komplexních opatření, mám radost, že mnohá z nich jsou již prováděna. Ministerstvo zdravotnictví se aktuálně ve spolupráci s Úřadem vlády zabývá možnostmi posílení regulace reklamy a propagace alkoholu (včetně regulace způsobu šíření a obsahu reklamních sdělení stejně jako času ve všech typech médií). Další oblastí a příležitostí jak „bojovat“ se závislostmi je snížení cenové dostupnosti alkoholických nápojů, resp. zvýšení spotřebních daní z alkoholických nápojů. Studie ukázaly, že i díky tomuto ne příliš populárnímu opatření, se celková spotřeba lihovin skutečně snížila.

Adam Vojtěch