Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2020 13:51:08 - laco

Veřejnopávnost a nezávislost ČT

Petr Štěpánek, hudebník a publicista:" Žijeme totiž ve zvrácené době. V normální společnosti by kupříkladu to, že někdo pracuje pro institut bývalého prezidenta, bylo skvělým doporučením. Pro zdejší propagandistické gaunery je to ovšem záminka k útokům. Běs! Neuvěřitelné." Tato slova pronesl Petr Štěpánek v souvislosti s návrhy osobností do Rady ČT. Myslíte si i Vy, že žijeme ve zvrácené době? A jak byste Vy řešil v současné době veřejnoprávnost (téměř nikdo neví co to znamená) a nezávislost ČT.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.02.2020 14:53:00 - Ing. Antonín Seďa
 Je třeba zdůraznit, že doba je odrazem pokleslé politické morálky, upřednostňování stranických zájmů před zájmem státu a veřejnosti, růst populismu, xenofobie i nepřátelství mezi lidmi. namísto svobodné a demokratické soutěže politických stran a jejich programů tu máme ovlivňování politiky médii a je jedno, zda jsou tato média vlastněná oligarchy či jsou veřejnoprávní. Vzpomínám si na diskuse kolem zavádění koncesionářských poplatků, kdy jsem jako jediný z našeho sociálně demokratického klubu hlasoval proti. Zejména ze dvou důvodů. Tím prvním bylo mé tehdejší přesvědčení, že nezávislost se nedá nadiktovat tím, že to bude veřejnoprávní model. Dnes se ukazuje, že jsme měl pravdu a že to, že radní navrhují neziskové organizace či spolky nic neřeší. Vždy je člověk nějak závislý, tak jako mají redaktoři a komentátoři v ČT či ČRO své politické názory a politické preference. Vkrádá se mi do úst otázka, jak tedy hájili doposud nezávislost veřejnoprávní televize současní radní? A proč dnes se vede politická bitva o obsazení těchto rad? Myslím si, že odpověď je jasná a o nezávislosti veřejnoprávních médií se nám může pouze zdát. Tím druhým důvodem byla skutečnost, že příjmy z reklam ve výši 2 miliard korun se přesunuly k soukromým televizím, zejména NOVA a PRIMA. A tyto peníze bylo třeba uhradit formou koncesionářských poplatků, které hradí každý majitel televize či rádia, včetně seniorů či sociálně slabých. Zásadní v současné době je volit do rad odborníky a nikoliv politické nominanty. A je třeba podrobit ČR a ČRO hloubkovému finančnímu a personálnímu. Pak je třeba jasně definovat veřejnoprávní funkce, včetně jejich transparentní kontroly. A v neposlední řadě je třeba minimálně zrušit koncesionářské poplatky u seniorů či nízkopříjmových občanů. Ale po pravdě řečeno, já bych byl pro jiný systém financování těchto médií a to ze samostatné kapitoly státního rozpočtu.