JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.04.2020 14:12:22 - Martin Kramný

kurzarbeit

Je pravda, že pokud chce zaměstnavatel čerpat podporu státu na náhradu mezd (mj. kurzarbeit), musí už při podání žádosti souhlasit, že se automaticky vzdává práva domáhat se případné další náhrady škod v souvislosti s poskytováním náhrad mzdy, které mu vládním opatřením proti šíření koronaviru vznikly? Vždyť dopady pro zaměstnavatele mohou být horší, on neplatí jen mzdy a jestli chcete ekonomiku nastartovat, tak to jinak nepůjde, než abyste zaměstnavatelům maximálně pomohli.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2020 20:19:33 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

ujišťuji Vás, že děláme maximum, abychom v současné nelehké situaci pomohli jak zaměstnancům, tak právě zaměstnavatelům a živnostníkům.

Vláda v tomto směru přijala širokou škálu opatření. Jedná se například o rozšíření ošetřovného, finanční kompenzace pro zaměstnavatele nebo bezúročné půjčky pro současnou situací postižené podnikatele. Dále došlo k prominutí zálohu na daň z příjmů splatné v červnu a také k vyhlášení šestiměsíčních prázdnin v placení zdravotního a sociálního pojistného pro všechny živnostníky.

Přišli jsme také přímou finanční podporou živnostníkům, programem Pětadvacítka. Tento kompenzační bonus ve výši 25 000 Kč se vztahuje na období od 12. 3. do 30. 4. 2020. Protože kvůli preventivním vládním opatřením budou mít živnostníci zavřené provozovny i v květnu nebo dokonce ještě začátkem června, nemůžeme je samozřejmě nechat bez další finanční podpory. Proto se Pětadvacítka prodlužuje a pokračovat bude i po 30. dubnu. Kompenzační bonus bude znovu 500 Kč na den, a to do konce omezujících opatření, což je zatím 8. června.

Před několika dny také vstoupilo v účinnost úvěrové moratorium, které běžným spotřebitelů, ale také OSVČ a firmám umožňuje odložení splátek úvěrů a hypoték až o půl roku, a to u jakékoliv banky nebo nebankovního poskytovatele úvěrů.

Souhrn opatření pro podnikatele si přehledně můžete přečíst na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/opatreni-na-pomoc-podnikatelum-a-zivnostnikum--253690/.

Ujišťuji Vás však, že každý den jednáme o nových a nových opatřeních, která pomohou tuto nelehkou situaci přečkat. Snažíme se myslet opravdu na všechny.

Přeji hodně sil.

Zdraví
Alena Schillerová