JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.04.2020 15:29:21 - Majrika

omezení

Soud dnes rozhodl, že postup vlády nebyl v souladu se zákonem. Zajímá mě, zda si myslíte, že je problém jen v postupu vlády nebo v některých ohledech i v samotných opatřeních, které jsou vyhlašovány někdy bezdůvodně a hlavvněchaoticky - stejně tak i rušeny? Hodně se třeba mluví o právu na vycestování ze země, ale podle mě nejde ani dlouho omezovat styk s ostatními minimálně s rodinou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.05.2020 17:36:21 - JUDr. Miroslav Antl
 Pravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze, kterým zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb, maloobchod a služby, je všem k dispozici i na internetu. Já ho považuji za správné – a ostatně i vláda na něj bryskně reagovala zmírňováním omezení a povinností, což lze kvitovat s povděkem.

 Souhlasím s Vámi, že opatření jsou vládou vyhlašována chaoticky, kdy k nám (coby národu) promlouvá několik „vůdců“ současně, přičemž se občas i vzájemně rozcházejí v interpretaci svých vlastních nařízení. Problém je samozřejmě v tom, že není jasné, kdo konkrétně je hlavní „šéfem“. Hned na začátku měl být ustanoven Ústřední krizový štáb – a dle zákona měl v jeho čele stanout ministr vnitra Hamáček. Ten se sice šéfem ÚKŠ nakonec stal, avšak k situaci se krom něho a premiéra zcela zásadně vyjadřují zejména ministr zdravotnictví Vojtěch a prof. Prymula, jakož i další ministři, z nichž nejčastěji MPO Havlíček. Mj. považuji za zcela nepochopitelné, že zatímco z „nebezpečné“ Itálie měli naši občané dostatečný časový prostor na návrat do ČR bez jakékoliv kontroly a následné karantény, jiná opatření jsou vyhlašována takřka z hodiny na hodinu, a to i s nejasným obsahem. Takže k obavám a strachu občanů se přidává i zmatenost, jež může být i jedním z takřka dvaceti (postupně zveřejňovaných) příznakům Covid-19. Ale vážně:

I já jsem se už (ač vládu prakticky nekritizuji) musel hlasitě ozvat v reakci na odložení senátních voleb na Teplicku, o němž vláda rozhodla pouhým svým usnesením, ač měla postupovat podle ústavního zákona. V „mém“ Ústavně-právním výboru (a poté i v plénu) jsme schválili usnesení, jímž jsme striktně vyzvali českou vládu k dodržování ústavního pořádku ČR – mj. viz

můj stručný komentář na videu www.senat.cz/informace/galerie/videogalerie/video.php?id=644 – od času: 03:36.

Pokud jde o omezování osobních svobod zaručených Listinou základních práv a svobod, česká vláda zjevně pomíjí porovnávání svých nařízení k omezením a povinnostem občanů s Ústavou ČR a právním řádem ČR. Naštěstí to za ně udělal právě výborný ctihodný soudce MěstS Štěpán Výborný. Otázkou však zůstává, zda by taková rozhodnutí, týkající se takřka všech občanů, neměl učinit i sám Ústavní soud ČR, který dle zákona o ÚS může vynechat soudy obecné a rozhodovat přímo. ÚS zatím navrhovatele odkázal na obecné soudy. Je však nepochybné, že nás v dalších letech čekají i právnické bitvy před soudy všech stupňů…

V tuto chvíli buďme hlavně zdraví a veselí J

Mirek Antl