Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.06.2020 12:25:42 - Wilke

Jak zlevnit bydlení?

Nemyslím novostavby, ty jsou tak drahé, že na ně nemá každý, ale co když kupuji bydlení od někoho? Zde ceny také astronomicky rostou. Navíc bytů je málo (ne asi všude, ale třeba v Praze a okolí ano). Navíc je problém dnes na hypotéku vůbec dosáhnout. To taky nějak budete řešit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2020 22:23:12 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Pokud jde o ceny bydlení, ty jsou skutečně vysoké a obzvlášť v některých městech. Je několik možností, co může stát udělat pro to, aby se cena bydlení snížila, zejména by neměl neustále dělat kroky, které nemovitosti prodražují. Základním problémem je nedostatek nabídky, za kterým stojí složité stavební řízení a zdlouhavý proces, než se vůbec může začít stavět. Pokud by se tento proces usnadnil, povede to k většímu rozpohybování trhu s bydlením. Stejně tak by bylo možné se podívat na různé normy a požadavky na stavby, které výstavbu prodražují. Dalším krokem, který dlouho prosazuji, a který snad konečně ministryně Schillerová vyslyšela, je zrušení daně z nabytí nemovitosti. Pokud jde o hypotéky, i zde se snažíme o to, aby se situace alespoň nezhoršovala, navrhnul jsem zachování daňových odpočtů úroků z hypoték. Zároveň bojuji proti novým kompetencím ČNB, které by přístup k hypotékám mohly ještě více znesnadnit. Další možností, která by snížila cenu novostaveb (a tím i cenovou hladinu na trhu s nemovitostmi obecně), je snížení DPH na stavbu nových bytů a domů, což jsem navrhnul v minulých dnech.