Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2020 12:42:27 - laco

Dluh je základem systému!

Z příspěvku v diskuzi na webových stránkách: "Kapitalismus už mele jedině na dluh společnosti. Kapitalisti bohatnou, státy se zadlužují. Miliardáři privatizují a vrší zisky, státy socializují a vrší dluhy, aby měly na svůj provoz a důchody. To je celá ta slavná „tržní“ ekonomika, která je ale ve skutečnosti už dávno ekonomikou dlužní." Jak Vy hodnotíte "život" vyspělých euroatlantických států na dluh. Kdo tyto astronomické dluhy, celkově u těchto států dosahujících desítek bilionů dolarů, bude splácet? Bude východiskem z těchto dluhů válka?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.06.2020 13:56:15 - Ing. Antonín Seďa
 Nejprve bych připomenul, že "tržní" ekonomika je součástí každé demokratické společnosti. Pokud chci kritizovat "kapitalismus", tak bych začal kritizovat neo-liberální ekonomickou politiku, která se stala základem globálního kapitalismus a globální ekonomiky. Principem této politiky je "zisk nadevše", proto také existují obrovské problémy na rozličných kontinentech, v jednotlivých zemích i v regionech. Stačí si připomenout sever a jih Evropy, daňové ráje, obrovskou chudobu v Bangladéži apod. Souhlasím  s názorem, že současní politici jsou ve vleku neo-liberalismu, kde se kapitalizují zisky úzké skupiny oligarchů a kde se socializují dluhy. A osobně jsem přesvědčen, že koronavirová krize "zachránila" neo-liberální kapitalismus před nějakou revoluční změnou. Otázkou dnes je, co bude následovat. Ukazuje se totiž, že nejen klimatické změny, ale i pandemie či ekonomické krize mají svoje příčiny právě v současném systému. Pokud se veřejné služby privatizují a upřednostňuje se zisk, pokud se omezují výdaje na sociální oblast či zdravotnictví apod., pak na to doplácejí ti nejchudší a také střední třída, která sociální stát v Evropě financuje. Proto je nutné změnit ty politiky, kteří nehájí zájmy zaměstnanců, seniorů, rodin s dětmi a drobných živnostníků. Proto je nutno změnit politiky - populisty a nacionalisty, kteří si pouze na poltiiky hrají a kteří nemají žádný konkrétní vizi, jak by měla společnost vypadat. Co se týče bezpečnosti, pak historické události ukazují, že ji není radno podceňovat. Takže ano, možným východiskem pro zaplátování dluhů může být válečný konflikt. A opět by to odnesli ti nejpotřebnější. Proto je třeba nalézt jiná, vhodnější řešení. Tím je například reforma daňového systému tak, aby byl spravedlivější a solidární. Je nutno si uvědomit, že neo-liberalismus útočí na sociální stát evropského typu a používá k tomu nejrůznější metody a politiky. Včetně zvyšování výdajů na zbrojení, hledání vnějšího nepřítele či prosazování té jediné pravdy.