Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.07.2020 15:18:21 - jadeit

Dobrý den - děkuji za rychlou a přesno odpověď na způsob prověřování lidí při udělování azylu -

tam uvádíte, že lidé bez dokladů a možnosti ověřit jejich totožnost či historii azyl nedostanou a jsou vyhoštěni - můžete mi popsat, jak ono vyhoštění probíhá? Jak jsou vyhošťování? Odvezeni z naší země pryč? A kam odvezeni - do země jejich původu? Ani země jejich původu se nedá často ověřit a je známo, že mnohé země "dovoz" vyhoštěných migrantů prostě odmítly - odmítly tyto lidi příjmout s tím, že není prokázáno , že jsou to jejich občané. Co se s těmito lidmi, kteří se již nelegálně dostali na území států EU, tedy děje dál?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.07.2020 12:12:58 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za konkrétní dotaz. Přiznám se, že na tak detailní otázky nebudu mít detailní odpovědi. Nicméně vyhoštění má něklik důvodů, ale já se zaměřím na ten, kdy žadatel o azyl nesplnil podmínky dané zákonem ČR. Pokud daný člověk přišel ze země EU, pak je do této země odeslán. Povětšinou letecky s doprovodem. Pokud přiletěl z nějaké destinace, pak za pomocí diplomacie je posléze odeslán na tuto destinaci. Ve většině případů se žadatel přizná, odkud pochází a jak jsem uvedl v předchozí odpovědi, cizinecká policie a zpravdajské služby prověřují identitu žadatele o azyl. Existují i případy, kdy je žadatel o azyl trestně stíhán ve své domovině a pak se jedná o vydání tohot člověka tam, kde je trestně stíhán a odkud pochází. Takže těch mžností je několik. Chci upozornit, že náklady na toto vyhoštění hradí náš státní rozpočet, pouze v případě vydání k trestnímu stíhání se náklady vrací ze země, která vydání požadovala. Co se týče nelegálních migrantů, kteří přešli doschengenského prostoru, pak je otázkou, kdy a kde jej bezpečnostní složky odhalí. Tak platí, že se provede šetření odkud k nám migrant přišel a na základě readmisních dohod se pak vrací do země, odkud k nám přišel. A poté do země původu či do státu, ze ktérého přešel do Evropské unie. Jak je vidět, každá žádost o azyl či jakýkoliv konkrétní problém se řeší individuálně. To je mimo jiné i jedním z důvodů, proč MV odmítá uprchlíky z Lybie či ze Sýrie. Prostě proto, že je nutno jakoukoliv žádost posuzovat individuálně.