ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2011 18:11:02 - Honza Havel

Přímá volba prezidenta

Proč tolik tlačíte na možnost odvolat prezidenta? To vám tolik leží v žaludku rozdělení státní moci? Všiml jsem si, že socialisté pořád mluví o oslabení pozice prezidenta. Pročpak asi…...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.02.2011 18:25:13 - JUDr. Jeroným Tejc
Vážený pane Havle, ČSSD se o možnosti odvolat prezidenta chce bavit s dalšími parlamentními politickými stranami v souvislosti se změnou volby hlavy státu ze stávající nepřímé volby na volbu přímou. Zavedení přímé volby prezidenta, tedy způsobu, kdy si hlavu státu zvolí občané sami, bylo jednou z priorit našeho volebního programu. ČSSD považuje za správné, abychom si nyní společně s dalšími politickými subjekty, tedy především se stranami vládní koalice, vzájemně vydefinovali principy přímé volby prezidenta, případné změny Ústavy či zakotvení hlavy státu v takto upravené Ústavě. Zároveň bychom se chtěli bavit i o kompetencích prezidenta, neboť si neumíme v současné chvíli představit změnu procesu volby prezidenta, aniž by nedošlo ke změně jeho pravomocí. Především pak chceme vést diskusi o ústavních pojistkách, například o způsobech možného odvolání prezidenta pomocí referenda. Tato naše snaha není motivována tím, že bychom chtěli výrazně oslabit roli prezidenta, jak by si snad někdo mohl mylně vyčítat. Odvolatelnost prezidenta je z našeho pohledu pouze pojistkou proti případnému zneužití funkce prezidenta.
Jeroným Tejc, poslanec za ČSSD