JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.12.2020 13:26:04 - Zach12

opatření vlády

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Jen jste mi neodpoěděl, proč si myslíte, že tak vláda činí? Myslíte, že nás chce ovládat jako kdysi komunisti? Podle mě už to každopádně přehání, navíc je tu velké riziko zneužití dat. Ještě by mě zajímalo, co se stane, když jako senátoři uspějete u soudu se stížností na dskriminační opatření vlády, kdy vláda diskriminuje drobné živnostníky. Když vám dá soud za pravdu, bude muset stát vyplatit dotčeným ušlý zisk? A proč o nouzovém stavu obecně rozhoduje jen sněmovna? Děkuji za Váš čas

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.12.2020 11:50:47 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Nouzový stav ovládá Sněmovna z titulu upraveného v ústavním zákoně o bezpečnosti České republiky. Zde nemá Senát u Ústavy žádnou pravomoc. Jako senátoři ale máme možnost navrhnout Ústavnímu soudu přezkoumání právních předpisů.
Tedy jak se tomu stalo v případě malých provozoven, tak jak by se tomu, předpokládám, stalo v případě, kdy by hygiena dostala ze zákona možnost monitorovat pohyb osob. O důvodu, proč tak vláda činí mohu jen spekulovat. Nemyslím, že by za tím byl primárně nějaký zlý důvod. Tady si myslím, že se jedná o zoufalou akci proti šíření COVIDu. Problém ale je, že toto ustanovení v zákoně zůstane pro případ dalších epidemií (ne tedy jen pandemií) a v tomto světle může být ustanovení zneužito v budoucnu. Třeba někým jiným, tím kdo v dané chvíli ovládat státní aparát.