JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2020 13:04:10 - Kamil Bělohradský

Ústava

V jakém konkrétním ohledu považujete Ústavu (její změny) za špatné rozhodnutí? A budete navrhovat nějaké konkrétní změny Ústavy? Jestli ano, jaké? PS: Gratuluji ke zvolení předsedou komise pro Ústavu. V dnešní době, kdy jsou zákony ohýbány jde zřejmě o důležitou funkci, jistý si tím nejsem, jelikož nevím, jaké jsou vlastně vaše možnosti něco změnit a jestli jako předseda máte nějaké větší kompetence nebo jde jen o funkci jako je každá jiná

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.12.2020 11:31:18 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Ze změn ústavního pořádku nepovažuji za šťastné třeba tyto dvě: Zřízení krajů, protože se domnívám, že na velikost České republiky je vhodnější dělení na okresy. Samosprávné kraje stále nejsou ani po dvaceti letech něčím, s čím by se lidé sžili.
Druhou změnou, která nebyla podle mého názoru pokrokem, bylo prodloužení doby na zajištění policií z 24 hodin na 48 k prověření podezření. Myslím se, že až na excesy je 24 hodin dostatečná doba k prověření a využitím 48 hodinové lhůty tak dochází k bezdůvodnému omezení osobní svobody na míru nutnou, protože samozřejmě ne každý zadržený je nutně pachatel, který by byl následně odsouzen.
Z titulu funkce předsedy Senátní Komise pro Ústavu nemám větší práva než ostatní senátoři, ale mohu témata na jednání komise „vynášet na světlo“, a komise může svými závěry rozpohybovat legislativní proces. V lednu bych rád k návrhu ústavního zákona novelizujícího úpravu Nejvyššího kontrolního úřadu pozměňujícím návrhem připojil i zpřísnění změn upravujících třeba fungování Ústavního soudu tak, aby se na změnách musely shodnout obě komory a úprava tak důležité instituce nebyla spojena s exekutivou stejnou většinou v dolní komoře.