prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.01.2021 16:39:54 - takyskorodoktor

Vážená paní doktorko,

co říkáte na situaci v Norsku, kde včera zemřelo 23 seniorů prokazatelně na následky očkování a vedlejších účinků vakcíny Pfizer? Bylo to oficiálně potvrzeno i pitvami. Může se něco podobného v budoucnu opakovat? Prosím o stručnou odpověď ANO, NE, NEVÍME.
děkuji
Jan Doktor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.01.2021 20:28:25 - prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.
 Dobrý  den, několik upřesnění - pacienti nezemřeli  včera, ale jinak máte pravdu, že Norsko oznámilo úmrtí 23 osob ( provedli 13 pitev). Souhrnný odborný  článek jsme ale zatím nenalezli, takže vycházíme  rovněž z mediálních údajů. Stávající očkování x COVID  je souboj s časem.I z jiných mezinárodních studií vidíme, že věk nad  80 let se  již jako zvláštní  skupina obvykle netestuje ( existují  výjimky). V 9. dekádě života a dále velmi záleží na dalších nemocech a celkovém stavu té které osoby  ( někdo je schopen jet  na dovolenou, jiný, bohužel, již potřebuje celodenní  opatrování jinou  osobou). Pro některé jedince  v této věkové  skupině  může být i teplota vyšší než 38°C riziková, a ta se u některých osob po očkování objevuje, ale komplikovanější průběh onemocnění je ve vyšším věku skutečně  nepříznivý( vidíme i  v naší  republice).Jediné co je k tomu možné dodat, je stále si udržet zdravý rozum a očkovat nikoli překotně, ale uvážlivě. Závažné vedlejší účinky nemůžete nikdy zcela vyloučit u žádného podaného léku ( ani  dlouhodobě známého  a prověřeného), bohužel.