Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.02.2021 11:24:26 - Lumír87

Neměl by být Metnar odvolán?

Dobrý den, co navrhujete jako adekvátní trest za pochybení Metnara při podpisu smlouvy na víceúčelové vrtulníky, v jehož dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 550 milionů Kč? Kdo to zaplatí? A není na místě, aby Metnar skončil? Proč to nikdo neřeší. A za co přesně vlastně ministerstvo pokutu dostalo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.02.2021 11:42:21 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,
je třeba říct, že rozhodnutí o pokutě zatím není pravomocné. Pokuta by měla být udělena za to, že v čase podpisu smlouvy nebyly ještě vypořádány námitky druhého uchazeče o zakázku, italské firmy Leonardo. Definitivní slovo o tom, zda to byla chyba, řekne soud. Pokud by na pokutu došlo, pak to bude skutečně velký problém pro rozpočet Ministerstva obrany, který je už tak bez peněz krácených kvůli požadavku komunistů velmi napnutý. Ministerstvo obrany si stojí za tím, že nepochybilo. Pokud se ale prokáže, že pochybilo, domnívám se, že by z toho měly být vyvozeny personální důsledky, protože nejde o malé peníze. Není pravdou, že situaci nikdo neřeší. Svolala jsem mimořádný výbor pro obranu, kde jsme o situaci detailně diskutovali. Doporučili jsme ministru obrany, aby přijal taková opatření, která podobným problémům v budoucnu zamezí. Například aby prosadil nový specifický právní rámec pro armádní akvizice, který zakázky zjednoduší a zamezí zbytečným obstrukcím.
Jana Černochová