Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.02.2021 16:22:10 - mochito

Co bude s uzavřenými obchody?

Ústavní soud rozhodl, že uzavření jen vybraných obchodů je protiústavní. Ale jestli to chápu správně, tak postižení podnikatelé nemají na žádnou náhradu nárok, protože rozhodnutí platí až od teď. Ale vláda svůj přístup k obchodníkům nemění. Proč? Protože jestli dosud neměli na náhradu škody obchodníci nárok, min od teď ho mají. A jestli ho uplatní, doplatíme na to všichni, hlavně příští generace. Navíc přece nemůže stát postupovat protiprávně. A má vláda jinou možnost než otevřít všechny obchody (pokud by se nerozhodla naopak kopletně všechny zavřít). Já rozhodnutí soudu chápu tak, že jiné možnosti nemá.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2021 11:44:13 - Ing. Patrik Nacher
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. Některá rozhodnutí soudů mě v poslední době překvapila. Připadá mi, že soudci jsou z jiného světa, jako by tady s námi nežili a nevnímali realitu. Od začátku jsem skeptik k razantním opatřením, protože mi tam občas chybí vysvětlení k efektu proti šíření viru. Rozumím tomu, že se někde nemají hromadit lidé, ale dovedu si představit, že zrovna provozovatelé malých obchodů si umí zařídit, aby se tam větší počet zákazníků nehromadil. Z mého pohledu to řešitelné je. Zároveň vnímám varování epidemiologů, že nejde o prostředí v obchodě ale o mobilitu lidí. Lidé začnou více cestovat a potkávat se v hromadných prostředcích ve městech. Bojujeme zde se třemi pohledy. Pohled politický, ekonomický a epidemiologický. Jak má tedy politik reagovat? Když epidemiologa neposlechne, začne se situace vyvíjet špatně, tak bude kritizovaný, že měl poslechnout odborníka. Když ho naopak neuposlechne a zavře to, tak si nese ty politické body. Je to mimořádná situace, z které šťastný nejsem. Je na nás na všech abychom se za každou cenu nestavěli ke všemu negativně a všechna opatření a doporučení jsme dodržovali. Možná by stálo za úvahu, jak by se situace vyvíjela, kdyby bylo vše otevřené a nebyla by žádná opatření? Denní množství nakažených by bylo násobně větší podle epidemiologů. Pak by se mohlo stát, že by v obchodech nebyl nikdo, protože by všichni byli nemocní najednou nebo by v obchodě neměl kdo obsluhovat, takže by stejně bylo zavřeno. Nabízím Vám obrácený úhel pohledu, co by se dělo, kdyby nebylo žádné opatření? Nezastávám se tímto všech opatření, ale rád bych Vám nabídl k diskusi tuto otázku.

Patrik Nacher